Хризантеме из Тополе и ове јесени путују до важних институција у Београду 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Хризантеме из Тополе и ове јесени путују до важних институција у Београду
Trenutno na sajtu: 347       |       Podeli:
31.10.2021 | 0 коментар(а)



Топола – За хризантеме многи кажу да су краљице јесени, јер ове цветнице разних боја једине цветају када све друге биљке завршавају своју вегетациону сезону.

И управо због прелепих боја и мноштва цветова, лоптасте биљке разних величина у јесењим месецима украшавају дворишта. Краљице јесени лако се размножавају и управо због тога све је више произвођача који је гаје а међу њима и породица Новаковић из Горње Трнаве која за једну вегетациону сезону произведе око 20.000 биљака. 

"Цвећарством се бавимо 16 година, а 12 година радимо хризантему, имамо скоро све боје и по недељама их пласирамо. Расад набављамо не ожиљен и одмах га стављамо на стално место где пушта жилу. За месец дана се ожили, након тога следи садња у саксије па пинцирање и резање. Најтежи део је изношење у њиву, ставља се под системе за наводњавање и без воде не опстаје. На овој парцели која је око 60 ари има око 20.000 хризантема већих или мањих. Хризантема не тражи велика улагања али је најважније да има доста воде и прехрана. У другој половини јуна се пресади у њиву и већ почетком августа почиње продаја“, каже за ТопПрес Јасна Новаковић из Горње Трнаве. 

Јасна Новаковић, фото: ТопПрес

Цена хризантема се годинама не мења и за велику биљку треба издвојити 200 динара. Поред дворишта и балкона ово јесење цвеће се доста купује и за гробља а наша саговорница истиче да се купује и за пословнице по Београду.

„Цена је од 80 до 200 динара, зависно од величине. Сматрам да је 200 динара за овако велику биљку мало, али шта је ту је, цена се не мења годинама. Доста је на тржишту произвођача који производе хризантему од својих биљака и они се нађу са ценом од 100 динара док нас озбиљне произвођаче угрожавају јер имамо велику количину коју радимо професионално. Ми имамо тржиште и годинама без проблема продајемо скоро целокупну производњу, људи масовно купују за  Михољске и Митровске задушнице, за важне догађаје, весеља, дворишта, паркове, балконе. Од Младеновца, Београда па до Беле Цркве и Ковина ми продајемо, пласирамо и за цвећаре и пословнице по Београду па чак део нашег цвећа стиже и у Владу Србије и Бели Двор у овом периоду углавном виола – дан и ноћ и део хризантема“, каже ова цвећарка. 

Фото: ТопПрес

Вредан рад током целе године осигурава квалитет а врхунске биљке без проблема пронађу тржиште и задовоље критеријуме купаца. Ипак, цвећарство је бизнис који тражи велика улагања и много љубави да би се стигло до зараде.

ГЗС/ ТопПрес

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


hrizantema topola cvece prodaja

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.356.865 посета
Тренутно на сајту: 348 посетилац(a)