Доловац донела упутство у предметима у којима је угрожена безбедност новинара 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Доловац донела упутство у предметима у којима је угрожена безбедност новинара
Trenutno na sajtu: 887       |       Podeli:
25.12.2020 | 0 коментар(а)



Републички јавни тужилац Загорка Доловац донела је Опште обавезно упутство намењено свим апелационим,

вишим и основним јавним тужилаштвима у Србији, којим се радње и мере у циљу постизања законитости, делотворности и једнообразности у поступању у предметима кривичних дела којима је угрожена безбедност новинара и медијских радника.

Како је саопштило Републичко јавно тужилаштво, Доловац је то обавезно упутство донела у четвртак, а њиме је наложено хитно поступање јавних тужилаштава у предметима у којима се као оштећени јављају особе које обављају послове од јавног значаја у области информисања.

„Хитност се огледа у одређивању рокова од најкасније 24 часа за доделу предмета у рад од момента пријема кривичне пријаве или обавештења о извршењу евентуалног кривичног дела, као и периоду од најкасније 48 часова за предузимање прве тужилачке радње у овим предметима, уз обавезно контактирање оштећеног, тј. новинара, ради даље сарадње”, преноси се у саопштењу, јавља Бета.

Како се додаје, тим упутством је предвиђено и значајно проширење мреже контакт тачака за поступање у предметима, у којима је новинарима и медијским радницима угрожена безбедност поводом посла који обављају.

„Наложено је да у сваком јавном тужилаштву мора бити одређен заменик јавног тужиоца који ће специјализовано поступати у тим предметима и који ће сарађивати са надлежним државним органима и са овлашћеним контакт-тачкама по том питању, у име новинарских удружења и медијских асоцијација”, наводи се.

Доловац је приликом доношења обавезног упутства рекла да сматра да ће примена наложених мера значајно допринети повећању нивоа безбедности новинара и медијских радника у Србији у оквиру надлежности јавних тужилаштава и да је сарадња са новинарским удружењима и медијским асоцијацијама у том смислу од изузетног значаја.

 ГЗС/Политика




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


beybednost novinara

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.055.146 посета
Тренутно на сајту: 888 посетилац(a)