Нови закон и олакшице: Проверите да ли сте међу онима који имају право на бесплатне киловате 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Нови закон и олакшице: Проверите да ли сте међу онима који имају право на бесплатне киловате
Trenutno na sajtu: 581       |       Podeli:
20.04.2021 | 0 коментар(а)



Очекује се да се ове године број оних који имају право на бесплатне киловате електричне енергије

и кубике гаса повећа до краја године за два или чак и три пута.

Како преносе медији, до тога би требало да дође због новина у Закону о енергетици.
У Закону о енергетици до сада су постојали само заштићени купци електричне енергије или гаса, али изменама овог акта уводи се и енергетски угрожени купац у области топлотне енергије, којих према проценама може да буде до 20.000, пише Ало.

Статус енергетски угроженог купца електричне енергије имају домаћинства с једним чланом који троши 120 киловат-часова месечно, с два и три члана - 160 киловата, за домаћинства са четири и пет чланова - 200 киловата месечно. Док је за домаћинства са шест и више чланова - 250 киловат-часова.

Када је реч о гасу, домаћинства са једним чланом добијају умањење за јануар, фебруар, март, октобар, новембар и децембар од 35 кубика месечно, са два и три члана 45, са четири и пет чланова 60, а све изнад тога 75 кубика месечно.

Ова мера се аутоматски примењује на све који примају социјалну помоћ или дечји додатак, док грађани који сматрају да испуњавају услове, то право остварују преко локалних самоуправа и њихових центара за социјални рад.
Повластице за струју важе једну календарску годину, пише Ало.

Угрожени купац има право на умањење месечне обавезе за одређене количине електричне енергије, односно гаса, под условом да нема претходних дугова по овом основу, а уколико пропусти да плати рачун с овим умањењем, губи право на повластице.

Струја најскупља у Немачкој

Како је Блиц недавно писао најскупље су електричну енергију у првих шест месеци претходне године плаћала домаћинства у Немачкој, Данској и Белгији - око 30 евра, а најмање у Украјини - 4,42 евра. Међу земљама ЕУ, чији је просек 21,59, најјефтинију струју имала је Бугарска - 9,97 евра.

Наши суседи 100 киловат-сати плаћали су различито - у Северној Македонији 7,83, а у Босни и Херцеговини евро скупље. Домаћинства у Црној Гори и Хрватској су издвајала 11 евра, у Румунији три евра више, а у Словенији 16,34 евра.

Струја у Србији је поскупела у јануару ове године за 3,4 одсто 7,867 динара по киловат-часу, без такси и пореза.

ГЗС/Б92




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


STRUJA KIILOVATI

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.188.007 посета
Тренутно на сајту: 581 посетилац(a)