Грађани могу да плате да се сруши туђи нелегални објекат 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Грађани могу да плате да се сруши туђи нелегални објекат
Trenutno na sajtu: 483       |       Podeli:
22.10.2017 | 0 коментар(а)



Рушење нелегалних објеката могу да плате и грађани којима је објекат сметња, а за све је потребно решење инспекције.

Како пишу "Новости", уколико општина тврди да нема финансијских средстава за рушење нелегалних објеката, а инспекција је већ издала решење да је објекат изграђен без дозволе, то онда могу да учине и грађани.

По слову закона рушење би требало да плати сам власник, али то често није случај. Због тога, локалне самоуправе преузимају тај посао, а онда новац накнадно потражују од нелегалног градитеља. Међутим, неретко је недостатак новца у општинским касама изговор да се то не учини, па од планираних објеката остају само костури.

Слична ситуација је и у Улици Милована Маринковића у Београду, где су инспектори донели решење о рушењу, али у општинском буџету нису планирана средства. Око 130 комшија, који су потписали петицију, спремно је чак и да финансијски учествује у уклањању објекта.

"Проблем је што се у овом случају не зна ко је инвеститор, јер се он води као Н. Н. лице. И ако бисмо платили рушење, ми не бисмо имали од кога да тражимо да нам врати новац. Овде је закон у више наврата прекршен и за то су запрећене казне од пет до осам година затвора, али пошто је инвеститор непознат, испада да не може да буде кажњен", објашњава за "Новости" станар Миливоје Зечевић.

У ресорном министарству напомињу да члан 171 Закона о планирању и изградњи прописује да решење о уклањању објекта или његовог дела, обавља републички, покрајински, односно орган јединице локалне самоуправе надлежан за послове грађевинске инспекције.

Уколико се на рушење одлуче сами станари, онда ће помоћ пружити и полиција како би се омогућило извршење решења о уклањању објекта. Цену рушења диктира врста градње, па је тако уклањање старих кућа од 10 евра по квадрату, док се квадрат зграде и осталих сложених објеката од армираног бетона уклања и за 100 евра.

Извор: Новости




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.142.270 посета
Тренутно на сајту: 481 посетилац(a)