Зашто петак 13. улива толики страх 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara             

 
Зашто петак 13. улива толики страх
Trenutno na sajtu: 1039       |       Podeli:
13.09.2019 | 0 коментар(а)



Старх од петка 13. је толиких размера да је он чак добио и своје име, параскаведекатриафобија је назив за осећај нелагодоности повезан са овим даном

Многи верују да број 13 доноси несрећу још од библијских времена. За Јуду, који је издао Исуса Христа, тврди се да је био 13. гост на последњој вечери па се чак и данас сматра да није добро бити тринаести гост за столом. На Западу, неки чак иду тако далеко да на место бр. 13 ставе лутку или плишаног меду како би се разбила лоша карма најнесрећнијег броја.

Међутим, број 13 се доживљавао као несрећан и пре Христа. Наиме историсјки број 12 је сматран као потпун, односно означавао је савршенство док је 13 који реметио природни склад. Постоји 12 месеци у години, 12 олимпијских богова, 12 сати на часовнику, 12 апостола, 12 потомака Мухамеда, 12 зодијачких знакова.

Празноверја у вези с бројем 13 врло су распрострањене и данас, па тако у неким хотелима не постоји соба са тим бројем, многе високе зграде “немају” 13. спрат већ “скачемо” директно са 12. на 14. а у неким авио компанијама су решили да избаце плочицу са несрећним бројем са реда седишта на којем би требало да стоји.

Други верују да је све потекло од када је Филип ИВ од Француске у петак 13. октобра 1307. ухапсио стотине темплара. У причи „Да Винчијев код“, Ден Браун помиње егзекуцију темплара Жака де Молаја на петак 13. Он је наводно проклео папу и краља Француске. Могуће је и да је роман Томаса Лосона из 1907. „Петак, тринаести“ одиграо значајну улогу у ширењу сујеверја. У роману, бескрупулозни берзански брокер користи сујеверје како би креирао панику на Вол Стриту на петак 13.

Још једно веровање је да се паника око наведеног дана створила 1927. године кад се догодио други највећи крах на берзама. Пословни неуспеси и банкроти подстакли су очајне брокере на бацање кроз прозоре зграде у Вол Стриту. Дан је запамћен као „црни петак“ и након тога је изнова Американцима уливао страх у кости, а скептичност се проширила и на остатак света, првенствено у Европу где је петак 13. убрзо постао синоним за несрећу.

Страх од броја 13. везује се и уз норвешки мит о 12 богова који су приредили вечеру на коју је дошао и непозван тринаести гост. Он је навео слепог бога таме Ходера да устрели бога весеља Балдера. Након што је овај умро, цела је земља била завијена у црно.
Овај дан и данас изазива страх код многих људи, па тако многи избегавају да важне послове обављају тог дана.

Број продатих некретнина је у паду током петка 13. Истраживање је показало да је између 2005. и 2012. било за 43 одсто мање трансакција на петак 13. у односу на било који други петак. Најгори дан за продају некретнина, према овом истраживању био је петак 13. мај 2011. када је продаја некретнина опала за чак 51 одсто. Агенти за некретнине тврде да куће са бројем 13 нису тако честе. Према сајту за некретнине Зоопла, свега 28 одсто улица има кућу са бројем 13.

За оне који се не брину да би током венчања могли да се сруше лустери са плафона постоје и специјалне понуде на овај дан. Тако на пример, једна америчка агенција за венчања нуди паровима 13 одсто попуста за оне који одлуче да се ту венчају на петак 13.

На овај дан једна опција је да останете у свом кревету и избегнете потецијални баксуз који вас може задесити на петак 13. или да ипак игноришете ово сујеверје.

ГЗС/Стил




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.006.589 посета
Тренутно на сајту: 1039 посетилац(a)