Лако је отићи - тешко је оставити Оровичку Планину 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Лако је отићи - тешко је оставити Оровичку Планину
Trenutno na sajtu: 588       |       Podeli:
06.02.2018 | 0 коментар(а)



Љубовија - Од стотину кућа, колико их је некад било у Оровичкој Планини код Љубовије,

у последњих неколико година број становника се преполовио. У селу и даље има младих и деце али, због лоших путева и електро-мреже, људи и даље напуштају то место.

Прву кућу у Оровичкој Планини од асфалта дели дванаест километара макадама кроз кањон Љубовиђе.

Лош пут главни је разлог због којег сваке године из села оду најмање две породице. Шесторо Новаковића још је ту. Имају, кажу, добру кућу, и велико домаћинство, али немају основне услове за живот.

,,Зими смо у блату, лети у облаку прашине", каже Снежана Новаковић, из Оровичке Планине. ,,Немамо струју, немамо мобилни телефон, немамо никаквих услова за живот, одсечени смо од света."

У скоро сваком преосталом дворишту у Оровичкој Планини, дечја граја. У селу имају четворогодишњу школу, а због лошег пута приморани су да децу од петог разреда шаљу у Ваљево у школу, јер до њих не долази ђачки аутобус.

Драган Петровић је морао да своје дете у једанаестој години пошаље да живи у Ваљево како би наставило школовање:

,,У Ваљеву живи са бабом, плаћамо стан 100 евра сваки месец, јер нема ко да га вози до Љубовије у школу, пута немамо немамо ништа."

Исте проблеме имају и Петровићи. Због лоше повезаности са двадесет километара удаљеном Љубовијом од осморо чланова у њиховом домаћинству, остало је само двоје.

,,Због лошег пута, деца су ми отишла и унуци", каже Митар Петровић, ,,да има добар пут остали би овде. Џабе сам радио целог живота, сад жена и ја остајемо сами."

Мештани, кажу, да им је најлакше да из села оду, али да је тешко оставити све за шта су годинама радили. Не жале се на живот у планини, већ само на пут, који им је све, а највише разлог да остану.

РТС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.187.641 посета
Тренутно на сајту: 589 посетилац(a)