Др Радојевић: политику схватам часно, као и позив лекара  

Др Радојевић: политику схватам часно, као и позив лекара
15.07.2014. 16:58 | 21 коментар(а)Чачак – Након синоћњег, може се рећи преломног састанка у Повереништву СНС у Чачку, повереник

др Александар Радојевић је у опширном интервјуу за Глас западне Србије одговарао отворено на сва питања. Разговор преносимо у целости.

Синоћ је одржан састанак који је требало да разреши стање у Градском одбору СНС, да ли су недоумице превазиђене?

Рекао бих да јесу. Ми смо млада странка, неки људи су прилично неискусни, па треба времена да се сви уходамо у ту причу. Ја сам обављао консултације појединачно са одборницима и повереницима месних одбора, па је то окончано састанком одборничке групе, повереника и представника градске извршне власти из наших редова. Одборничка група је изнела становиште да на њеном челу остане Нада Симовић, која је била спремна да поднесе оставку на ту функцију.

Било је најава да ће то место бити понуђено Бојану Драшковићу, који има велико поверење ваших одборника.

Ја сам то и учинио. Јуче пре подне имали смо једночасвони разговор у коме сам Бојану Драшковићу отворено понудио да преузме одговорност и једну важну функцију, каква је шеф одборничке групе. Жао ми је што није био спреман то да прихвати, јер ја, попут наших одборника, сматрам да се ради о квалитетном, младом и образованом човеку, али нисам успео да га убедим, јер је он рекао да у овом тренутку није спреман да преузме ту позицију.

Можете ли рачунати на подршку одборничке групе, имајући у виду неке раније догађаје?

У разговорима су сви појединачно дали обећање да ће се понашати хомогено, у складу са статутом и принципима СНС, то су заједно потврдили на састанку одборничке групе, па мислим да неће бити проблема у будућем функционисању. Једногласно су истакли да ће спроводити и у Скупштини града спроводити оно што се договори на страначким органима и припремним седницама одборничке групе, и да неће бити личног мишљења уколико то није прихватила већина, већ да ће бити издвојеног мишљења, што је дозвољено у ретким ситуацијама.

Колико сада одборника СНС има у Скупштини града Чачка, и да ли је тачно да је један искључен из странке?

Александар Максимовић је искључен на ИО странке, али то још није потписао председник партије. Док он то не уради или не оспори Максимовић је на чекању.

Колико је позитивних помака направљено у протеклих годину дана за време функционисања повереништва? Оптуживани сте за нерад, ваш рад је био критикован и оспораван, нарочито из редова једне струје напредњака, будући да су неки тврдили да се не ангажујете довољно на стабилизовању стања у ГрО у Чачку?

Пуно је рада уложено од именовања повереника у месним одборима, што је учињено у 2/3 њих. Мрежа ГрО је редукована, реконструисана, што би требало да донесе ефикасност, расцепкани одбори су уједињени, како би били хомогени и ефикасни у одлучивању. После тога смо на брзину организовали комплетне изборе, који су одржани као ванредни, то је ефикасно обављено и резултати нису изостали. За све то првенствено можемо захвалити председнику партије, председнику Николићу и целој екипи која је основала и води странку, ми смо то подржали и спровели у пракси.

Приговарају Вам да подржавате политику Велимира Илића, да сте његова продужена рука и да доприносите опстанку Нове Србије на власти у Чачку. Колико су тачни ти наводи и оптужбе?

То је апсолутно неистина. Ми смо управо ушли у ову причу да заменимо постојећу власт у Чачку, још пре мајских избора 2012. године. Дакле, циљ СНС у овом граду је освајање власти, без обзира да ли су у њој НС, СПС или неко други. Основани смо да преузмемо власт, мислимо да можемо пружити више овом граду и његовим становницима. Осим што смо у коалицији са НС, ништа друго не чинимо у вези пружања подршке Велимиру Илићу или било коме другоме.

У политици се мора бити практичан, са наших 13-14 одборника ми нисмо у ситуацији да постављамо услове. Могли смо да се договоримо са две или три политичке организације, у овомслучају смо то учинили са НС и СПС, направили коалициони споразум, према коме смо поделили одговорност.

Да ли је коалициони спроразум испоштован и у којој мери?

У појединим сегментима споро, а у другима је брзо урађено. Има разних препрека, од тога да се мора поштовати закон, до тога да коалициони партнери у одређеном тренутку замоле да се одложи доношење неке одлуке, а ви као добар партнер испоштујете неку њихову жељу. Тако смо на почетку преузели одговорност за неколико јавних предузећа и градских управа и именовали наше људе у Градском већу. То је динамичан процес, имали смо проблема са једним чланом Градског већа кога смо сменили, он је поднео оставку због неких проблема које је странка открила код њега, и замењен је. Преузимање власти иде лагано, у складу са могућностима, према томе се води рационална политика.

Јесте ли задовољни односом са коалиционим партнерима?

Не могу да кажем да се увек све одиграва у складу са фер плејом, али се ради у духу политичке вештине. Некада сам љут на њих или на себе због нечега што су урадили, на њих што су учинили, а на себе јер то нисам спречио.

Шта је по Вашем мишљењу боља одлука, то што сте ушли у власт или да сте деловали као опозиција?

Мислим да је тешко опстати у политичком животу ако се не учествује у власти, па мислим да нисмо погрешили, иако је пут освајања те власти, упркос резултату на изборима, посут трњем. Политика је таква, свако се бори за своје ставове, људе и иделае због којих су основане странке, и са те тачке гледишта не могу да замерим ни коалиционим партнерима ни опозицији.

Замерам само због ситних и простачких реченица које се нађу у медијима и вређају личност и достојанство неких људи, јер су то ниски ударци који немају често везе са истином. И вама су доносили анонимне пријаве против мене и мојих сарадника, неутемељене и злонамерне, које су на суду одбачене. Оне су циљано пласиране од стране политичких неистомишљеника, и непријатеља. То излази из граница фер плеја, политике, културе и морала, вређа достојанство човека, а свима њима саветујем да се не баве прљавим пословима, јер зло добра никада донети неће.

Када је у питању извршна власт, чиме сте задовољни, а чиме не? Да ли сте задовољни вашим кадровским решењима, обзиром да су Вам замерали да самовољно водите кадровску политику?

После смене наведеног већника мислим да наши чланови у том телу раде врло добро, са њима имамо добру сарадњу. Међутим, не могу то да потврдим и за заменика градоналчелника, који се није појавио на синоћњем састанку. Оно што добро функционише су градске управе - за опште послове на челу са Бежанићем, за локални економски развој са коју предводи Грујовић, за инспекцијски надзор чији је начелник Ерић. До недавно смо добро сарађивали и са једним од помоћника градоначелника који је био из наших редова, али је то место остало упражњено одласком међу народне посланике након избора, и у току је избор кандидата који би преузео ту функцију.

Имате два директора јавних предузећа, чији рад је трпео критике, посебно када је у питању директор ЈКП “Чачак”, због толерисања дуга за грејање појединих политичких партија.

У јавном предузећу за грејање где је наш директор од скоро на функцији откривене су неправилности. Мени је познато да је то у процедури, предати су папири надлежним државним органима који ће спровести истрагу без обзира о коме се ради. Постоје дуговања неких наших коалиционих партнера за грејање која су јако висока, то су милионски износи, а постоје и лична дуговања чак и нашег директора.

Како коментаришете то? Обзиром у каквом времену живимо то не шаље добру поруку грађанима, којима је прећено чак и одузимањем станова због неплаћеног грејања.

То је радио претходни диркетор и екипа која је руководила тим предузећем. Новоименовани директор је био раније запсолен у том предузећу, добио је отказ пре неколико година и остао је на улици, без сталног посла. Обзиром да је тешко време он је издржавао своју породицу, ушао је у дуговања за грејање, али ће морати да их плати, као и сви други дужници. Обавештен сам да је почео да отплаћује и да је један велики део већ измирио.

Да ли сте задовољни радом ЈП “Градац”?

Да, мислим да то јавно предузеће добро функционише, тамошњи директор је нестраначка личност и велики је професионалац. Ради добро, потврду тога имам и са терена, јер људи који са њим сарађују из месних заједница о њему похвално говоре.

Приговарају Вам због страначког запошљавања, како то објашњавате, обзиром да је неколико Ваших блиских сарадника нашло ухљебљење у јавним предузећима?

Поменути директор је нестраначка личност, ако узмемо у обзир да је “Градац” једно од кључних градских јавних предузећа, онда се СНС-у не може приговорити тако нешто. Наравно, постоје наши чланови који су почели да раде у неком приватном или јавном предузећу.

Ми се боримо за сваког човека коме је потребан посао, из странке или ван ње, настојимо да обезбедимо радна места. До сада је било ситних запошљавања, још нема задовољавајућих помака које би СНС желела да види у граду. Ако нема производње у великим фабрикама онда спорадично запошљавање неколицине људи по јавним предузећима мене лично и СНС не чини срећнима. То ме тера на додатни рад и треба да мотивише целу странку да оспособимо неке погоне, попут Фабрике хартије и ПКС-а, за које има заинтересованих улагача. Поред тога, још неколико фирми у граду може боље да ради, нарочито ФРА, која је дуго у фази реструктурирања и има тржиште за производе. Компанија “Слобода” ради најбоље у Чачку и запошљава највише људи. Императив је покретање производње у цивилном делу, обзиром да су “Слободини” кућни апарати синоним за квалитет и дуготрајност, за разлику од увозних.

Стиче се утисак да нисте задовољни укупним стањем у граду, мало је тога покренуто, много је људи и даље на евиденцији НСЗ.

Апсолутно сам незадовољан, спорадична запошљавања су кап у мору у односу на одгроман број људи који траже посао, долазе у странку и мене лично моле за помоћ. То се не може појединачно решити, став странке и мене лично је да се морају покренути постојеће фабрике и изградити нови капацитети.

Житопромет” је продат, било је спорења у вези тога, остало је усмено обећање да пролазак Улице 10 неће бити наплаћен граду.

За мене је то мала утеха, постоји усмено обећање, али мислим да је то правно необавезујуће за купца. Неко је од правника протумачио да док се не потпише купопродајни уговор не може се направити уговор којим ће се регулисати стање после купопродаје, тако да у ћемо у најбољем случају бити на мало мањем губитку уколико се то испоштује.

Велики је губитак за објекте који су процењени на шест милиона евра, у које је само Агенција за осигурање извоза уложила милион и по евра и која ни динара неће добити назад. Знам да је председник већа повереилаца био директор те агенције и да су незадовољни трансакцијом. Било је контаката са Владом и ресорним министарством и на том нивоу није било сагласности за продају. Упркос томе у већу поверилаца су имали већину, за ту одлуку је гласао и представник фирме која је у стечају, а не знам да ли је овлашћен од својих поверилаца да учествује. То је посао надлежних органа који треба да провере трансакцију.

Надам се да ће се тужилаштво или полиција заинтересовати за ту причу. Не желим да прејудицирам да је тај човек урадио нешто незаконито, али људи од струке сматрају да је постигнута цена за капиталан објекат тог типа занемарљива.

Пребацују вам да сте човек Миленка Костића, има ли истине у томе?

Нимало, то би могло да се приговори многима који возе аутомобиле узете од те и других ауто-кућа и користе услуге и помоћ великих привредника у граду. СНС то никада није урадила нити ја лично. Све чиме располажем је апсолутно моје, ево већ 10. годину једва примам плату јер сам узео кредит, да бих могао да улажем у неке објекте од којих касније улажем у неки посао за живот.

Како објашњавате ситуацију да је Костићу направљен проблем у Скупштини града недоношењем одлуке у вези градње приступне улице? Стиче се утисак да се ради о политичком препуцавању?

То је катастрофална и непромишљена одлука Скупштине града. Он је највећи послодавац у граду, запошљава 860 радника, а нико до њих никада није ускраћен за плату или нека права. Од његових послова граду остане више од 50 милиона динара на име пореза. Ово није једини случај, будући да су се још неки привредници наишли на препреке и тешкоће и због тога пребацују седишта својих предузећа у друге градове, где наилазе на повољније окружење.

Кажете да се не излази довољно у сусрет инвеститорима у Чачку?

Тачно, и то привредницима који доносе профит, радна места и новац у град. На пример, седиште “Електровата”, једне од највећих чачанских фирми, је пресељено у Београд, што је поразно за Чачак. Уместо да људи долазе код нас и отварају фирме они беже одавде, а могуће је и да ће Костић размислити о томе, обзиром да је један од ретких који инвестира у граду. Понудио је велику инвестицију, а када се гласало о давању сагласности на откуп улице, уместо да му се изађе у сусрет и омогуће олакшице њему су са скупштинске говорнице упућене увреде и претње најгоре врсте.

Не могу да верујем да неко озбиљан може да сече грану на којој седи оспоравањем привредника у овом граду. Локална самоуправа и грађани не могу опстати без привреде и радних места.

На јесен следе страначки избори, имете опозицију која оспорава Ваш рад, мислите ли да ћете и након њих бити на челу СНС у Чачку?

Ја сам повереник за Чачак, и спремаћу се за те изборе најкоректније и најпоштеније, уз учешће свих људи који су спремни да буду противкандидати. Посао ћу обављати политички поштено, као што то чиним и када је у питању мој позив лекара. Никада ме нико неће натерати да се бавим политиком како су то чинили они због којих сам ушао у политику. Покушаћу да се бавим политиком на другачији начин од увређеног стереотипа политичара као лопова, нећу прибегавати лошим стварима како бих дошао до победе или своје афирмације. Поштено ћу се борити, ако не победим честитаћу победнику успех.

Пребацују вам да имате лоше окружење, које у великој мери утиче на Ваше одлуке и да исте доносите у кафани?

То су смешне ствари. Место рођења, људи са којима живите и који су у странци одређују окружење, чланове партије не можете бирати. То је моје окружење и њиме се поносим, какво год да је.

Што се тиче навода да оно утиче на моје одлуке то је рационалност у вођењу политике. Наравно да је немогуће увек бити 100% у праву, народчито када су у питању кадровска решења. Људи су подложни кварењу, и када задовоље своје интересе умеју често да се окрену на другу страну, да ниподаштавају и оговарају.

Сматрате ли да сте безгрешни или сте у нечему погрешили приликом доношења појединих одлука?

Вероватно да јесам. Погрешио сам када су у питању нека кадровска решења, негде је то било у договору са другим органима и институцијама, па је било неизбежно именовати људе за које сам унапред мислио да нису добар избор. Али, пошто нико није постављен на функцију доживотно, санкционисаћемо неправилности у раду наших функционера уколико буду откривене. Понављам, у политику сам ушао из часних мотива као и у лекарску професију, и нико ме неће натерати да је водим на недоличан начин, као што то многи чине. Неће бити трагедија ако не останем на челу СНС-а у Чачку, ушао сам у политику чистог образа и тако ћу из ње и изаћи.

Глас западне СрбијеПошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Рекламирајте се на порталу Гласа западне Србије

Телефон: 032 347 001 | Мејл: redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (21)

 • cox      | 18.Jul 2014.12:33 h

  U tim okruznim i opstinskim partijskim organizacijama namerno se stvara i dopusta haos da bi se bavili glupostima i samim sobom dok se ne obave "reformski" poslovi. Kad se osveste, naci ce se na ulici u celjustima divljeg kapitalizma.
 • nezadovo;jni      | 17.Jul 2014.23:35 h

  Bas je cudno da i pored haosa u odboru stranke vrh stranke aminuje i nemo posmatra? Kada je Ivanjica bila u pitanju to je odmah reseno i tek je posle toga nastao haos.Cudne su to stvari, pa se pitam ko li tu profitira?
 • ??????      | 17.Jul 2014.22:37 h

  Vi se u Cacku bar srediste a mi u Ivanjici ne znamo sta da radimo,
 • Dejan      | 17.Jul 2014.10:54 h

  Sinoć sam dao uljudna 3 komentara na ovaj,tekst o Maksu i još jedan,ali me čudi da ni jedan niste objavili,a nema ni jedne uvredljive reči,osim ako Vas ne tangiraju tačni podaci koje sam pisao.?
 •      | 16.Jul 2014.16:04 h

  NAJAČI SI DOKTORE LEGENDO
 • URKE      | 17.Jul 2014.18:54 h

  JESZE NAJACI I JESTE LEGENDA ALI SAMO KADA JE U KAFANI!
 • monter      | 16.Jul 2014.13:35 h

  Prvo si pretio i pizdeo trazio si i dali smo ti podatke kako je i zasto Milijan Minic zaposlio snaju kod Obrada u Grejanju. Pa ga zato i brani mada ovaj nema blage veze.Pa nista zasto ne proveris pa ne pises o tome? Ali i razumemo te sila boga ne moli! Probaj bar prividno da imas jednake arsine!
 • pavle      | 16.Jul 2014.11:40 h

  Cega se plasis Gvozdene da objavis komentar koji otkriva istinu,znaci pocinjes i ti cenzuru
 • ZEKI      | 16.Jul 2014.10:19 h

  RADOJEVICU nepricaj nebuloze. Kako imas obraza da branis OBRADA STEVANOVICA dir, GREJAJNA sto neplaca grejanje. Jel on primer gradjanima koji su duznici. Umesto da bude ODMAH SMENJEN TI GA BRANIS. SRAMOTA! TO GOVORI O TEBI I TVOJOJ POLITICI!SVE GRADJANI ZNAJU I VIDE NEBRINI!!!
 • Mihajlovic      | 16.Jul 2014.10:14 h

  Svaka ti cast Draskovicu,ti si izdejstvovao ovo jedinstvo i to je svima jasno,pusti sta pricaju oni koji politiku uopste ne razumeju.
 • MILICA      | 16.Jul 2014.07:19 h

  BRAVO ACO, POKAZAO SI SVIMA DA SI NAJBOLJE RESENJE ZA OVAJ NAPACENI GRAD, U KOME SE NISTA NE DESAVA SVE GODINE, SEM STO SE ILICI OBOGATISE.BRAVO, POBEDICEMO, NOVOSRBIJANCI SU POMISLILI DA SMO POLITICKI NEPISMENI PA NISMO U PRILICI DA VIDIMO NJIHOVE NAMERE. VELIKA PODRSKA ISKRENIH NAPREDNJAKA, KOJI SU OSNIVACI OVE PARTIJE.BRAVO ACO, DO KONACNE POBEDE!
 • ja      | 16.Jul 2014.05:43 h

  Videcemo se u septembru oduvacemo te Radojevicu
 • ti      | 16.Jul 2014.10:25 h

  ti ces da ga oduvas u septembru , nisi ni svestan koliko ljudi ceka Radojevicev mali mig da se krene u akciju rasciscavanja prodanih dusa,placenika itd.Ima Radojevic iza sebe mnogo vise podrske i ljudi nego sto mozes da predpostavis...
 • Nemanja      | 16.Jul 2014.13:23 h

  Samo ti nastavi da mastas druze. U septembru Vi vise necete postojati a a Mi cemo sa Acom da slavimo kod Colaka!!!!
 • nova godina      | 16.Jul 2014.18:09 h

  Pa kod Colaka je ogroman prostor a vas je vrlo malo mozete i neki manji prostor da nadjete za proslavu za vas 10tak kolko vas ima
 • Nemanja      | 17.Jul 2014.13:04 h

  Hahah sto me nasmeja,odavno se nisam toliko smejao.Pametnjakovicu evo ti jedan podatak,za novu godinu je Aco Radojevic organizova proslavu u Dva Jelena i bilo je 150 ljudi dok je isti dan Radenko Lukovic pravio kod Colaka i bilo mu je jedva DESET ljudi a te ljude na prste znamo da izbrojimo. Tako da bolje se pokrij po usima i cuti kad si glup.
 • cacanin      | 16.Jul 2014.01:48 h

  Da li je to onaj DR Radojevic koji ne znam inekciju da da? Da li je to taj DR Radojevic koji je kao na pijacu pregovarao sa Spasicem oko zamene preduzeca DU Moje Detinjstvo za Socijalno koje je trebalo Doktoru da povrati decu koja su majci pripala? To je taj Radojevic?
 • филип      | 16.Jul 2014.01:30 h

  Радојевић мора да брани Обрада, он га је и поставио. Није директор ЈКП “Чачак”, у проблему због толерисања дуга за грејање појединих политичких партија, већ због гомиле глупости које је направио и које и даље прави. Боље нека сам да оставку јер није дорастао ни трафику да води...
 • MINA      | 16.Jul 2014.00:53 h

  BRAVO ACO, SVAKA TI REČ NA MESTU.
 • Jecko      | 15.Jul 2014.23:07 h

  Svaka ti čast jesi legenda od čoveka ali kada dođete za gradonacelnika nemoj da zaboraviš na Mrcajevce sadašnja vlast nas je zaboravila, još su drvene bandere navele se seća ima na svakom koraku šta radi komunalna policija nikada nije došla u Mrcajevce ovo je bruka Zaseoka Gajeći ispod pumpe mi smo građani drugog reda. ..
 • CACANKA      | 15.Jul 2014.21:49 h

  Doktor Radojevic za primer svima.
 • Borko      | 15.Jul 2014.20:40 h

  Ajde doktore uvodi nove ljude i nova lica na političku scenu grada,zna se da imaš svoje Asove za finiširanje ove političke trke koje držiš u rukavu!
 • Valjevac      | 15.Jul 2014.17:34 h

  Dešavanja u predhodnih 10-tak dana su jasno pokazala da su sve ovo bili očajničnički pokušaji NS i njenog lidera preko svojih poslušnika u SNS da medijskim napadima pokuša da sačuva bilo kakvu šansu da opstane u svom matičnom gradu. Ova izjava Dr. Radojevića je potvrda neuspeha političke opcije koja je spremna za istoriju. Sinoćni sastanak je trebao da bude pobeda jedne porodične opcije koja dugo godina vuče konce u gradu, ali pravovremena reagovanja poverenika i razuma odnbornika SNS-a su to predupredila. Ovim izlaganjem je svima jasno stavljeno do znanja da SNS u Čačku nije novoizabrani skup nepismenih i zlomanernih ljudi, već kako je i sam poverenik rekao, ozbiljna organizacija koja ima jasan cilj, preuzimenje kompletne odgovornosti i razmišljanja o boljoj budućnosti našeg grada. Kako bi naš narod rekao "Džaba ste krečili !".
 • Javorac      | 15.Jul 2014.17:23 h

  žIV JE DRAŽA UMRO NIJE !!!!!! BRAVO LEGENDO!
 • Ханибал Ле      | 16.Jul 2014.07:26 h

  У мом крају легенди колико хоћеш! Ко није легенда, постао је мит!
 • Poverenik      | 15.Jul 2014.17:17 h

  Bravo doktore, svaka ti je na mestu !
 • Redakciji:      | 15.Jul 2014.17:13 h

  Zasto niste pitali doktora, zbog cega je dozvolio javasluk ii zbog cega se nije oglasio povodom velikog prijema u zdravstveni centar. Toliko se od njega ocekivali, delovalo je da je on jedini covek koji moze da stane na put totalitarnom pristupu jos uvek sadasnjeg direktora Dr Milosevica, ali nije. Zasto?????? •     


   

  © Глас Западне Србије
  Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
  060 5000 150, 032 347 001

  Импресум

  Статистика сајта:
  Прес: 74.430.960 посета
  Тренутно на сајту: 90 посетилац(a)