Мештани планинских села на Тари муче муку са возачима квадова: Дођу и дивљају по ливадама од којих живимо и хранимо стоку 



 
Мештани планинских села на Тари муче муку са возачима квадова: Дођу и дивљају по ливадама од којих живимо и хранимо стоку
Trenutno na sajtu: 630       |       Podeli:
25.02.2022 | 1 коментар(а)



Бајина Башта - Бахаћење појединица на планини Тари није остало непримећено, а несавесно

управљање квадовима биће строго санкционисано. Иако се са овим проблемом јавност упознала тек недавно када је возач квада заобишао рампу, прекршио забране и довезао се до видоковца Бањска стена, мештани села на обронцима ове планине кажу да се већ годинама суочавају са тим.

„Највећи проблем овде је што дођу људи са стране и дивљају по приватним ливада и шумама. Људи који овде живе баве се сточарством и живе од тих ливада. Бахати појединици дођу, провозају се и иза себе оставе хаос и више немамо чиме да прехранимо стоку. Штете знају бити огромне. Постоје путеви којима је дозвољено возити квад и кад би се то поштовало или успоставиле ригорозније контроле нико не би имао проблема”, каже за РИНУ мештанин села Заовине.

У Националном парку Тара истичу да је овакво понашање неприхватљиво и није дозвољено у националном парку, јер поред нарушавања станишта биљних и животињских врста и уништавања мобилијара угрожава се и безбедност посетилаца парка. Против младића који је квадом дошао до Бањске стене сачињена је прекршајна пријава.

„У протекле две године повећао се број квадова на Тари, мада они сами по себи нису проблем колико начин на који се њима управља. У дужем периоду то може имати изузетно велике штете по биљни и животињски свет, нарочито уколико узмемо у обзир да на Тари има на десетине ендемских врста. Контроле су сада појачане и свако непрописно понашање биће санкционисано”, каже Ранко Милановић из НП Тара.

На све посетиоце овог Националног парка се апелује да се понашају у складу са природом, али и са законом. Уколико желе да се провозају квадом, требало би да се консултују са особама које се тиме баве и издају квадове како би их упутили на деонице којима могу да пролазе.


РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


bajina basta tara kvadovi

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • Златиборац

    Ни на Златибору није много боље



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 158.155.981 посета
    Тренутно на сајту: 626 посетилац(a)