Климав закон сече шуме 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Климав закон сече шуме
Trenutno na sajtu: 428       |       Podeli:
01.08.2016 | 0 коментар(а)



Чачак, Лучани – У приватном власништву под шумама налази се 13.200 хектара у општини Лучани а на територији града Чачка 8. 900. То значи да је на територији ове две



општине у приватном власништву 22.100 хектара шума. Шумска управа из Чачка покрива територију општине Лучани и града Чачка а стручно – техничке послове обавља пет шумара (ревирни техничари) и један ревирни инжињер.

Према речима Живомира Маричића ревирног инжињера из ШУ у Чачку бесправне сече шума било је увек, а посебно су се интезивирале након доношења новог закона 2009. године. „Док је био на снази Закон о шумама из 1991. године казне су биле много ригорозније, лежало се и у затвору за сечу без дознаке, промет без пропратнице, дознаке и претходног жигосања“, тврди Маричић.

Он истиче да је законом из 2009. године испуштена одредба из члана 60 која каже да је забрањено стављање у промет сече без дознаке, промет без пропратнице, дознаке и претходног жигосања. Изменама и допунама Закона о шумама који је ступио на снагу 4. новембра 2015. године којим су ове одрдбе измењене а казне су повећане. „Међутим и даље постоји сеча без дознаке и пустошење шума на територији града Чачка и општине Лучани. По пријави грађана у Врначирама су се догодиле две бесправне сече, катастарска парцела 1391 површине 0,59 хектар и друга парцела бр. 164 која је површине 58 ари, укупно 230 пањева“, каже Маричић.

Живомира Маричића ревирни инжињер ШУ у Чачку, фото: ГЗС

Међутим он наглашава да ревирни техничари (шумари) не чувају приватне шуме већ дају дознаке, жигошу, издају папире за промет, пружају стручну помоћ приликом пошумљавања. „Просек за површину приватне шуме је 20 ари, ако узмемо у обзир да на териотији града Чачка имамо два ревирна техничка за приватне шуме, један је са једне стране Мораве од Врнчара до Бреснице, а други од Међувршја до Горичана то је велики број парцела, скоро 9.000 хектара. По пријави сваког грађанина изаћићемо на терен, остало је на тужилаштву, а приватни власници морају поднети парнични поступак за надокнаду штете“, тврди Живомир Маричић и ШУ Чачак.

Глас западне Србије

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Рекламирајте се на порталу Гласа западне Србије

Телефон: 032 347 001 | Мејл: redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.154.134 посета
Тренутно на сајту: 428 посетилац(a)