Плате веће и до 12 одсто 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Плате веће и до 12 одсто
Trenutno na sajtu: 453       |       Podeli:
11.09.2018 | 0 коментар(а)



Добили смо обећање из Владе да ће плате у јавном сектору до краја године бити повећане између шест и 12 одсто у склопу пакета мера

о повећању плата, пензија и минималне цене рада, тврди Зоран Стојиљковић, председник УГС Независност

Плате у јавном сектору до краја године биће повећане за шест до 12 одсто у склопу пакета мера које Влада Србије припрема, а међу којима су још и повећање пензија и повећање минималца, изјавио је за Курир Зоран Стојиљковић, председник Уједињеног гранског синдиката Независност, после седнице Социјално-економског савета (СЕС) на којој се расправљало о минималној цени рада.

Он истиче да су представници Владе Србије чврсто обећали представницима синдиката да ће до почетка октобра, у склопу пакета мера о укидању Закона о привременом смањењу пензија, коначно бити укинуто и ограничење раста плата у јавном сектору.
- Коначно смо добили обећање да ће бити договорено укидање ограничења повећања плата у јавном сектору, што ће омогућити да оне буду повећане за шест до 12 одсто, као и да ће у тај пакет бити укључени и платни разреди - каже Стојиљковић.

Иако није прихваћен захтев синдиката да минимална цена рада буде повећана за 10 одсто, већ је Влада Србије одобрила повећање од 8,6 процената, Стојиљковић истиче да је са представницима Владе постигнут један изузетно важан договор.
- Договорили смо се да за три године минималне зараде достигну минималну потрошачку корпу од 36.000 динара - каже Стоиљковић и додао да ће то значити да ће људи за три године имати за пристојно преживљавање.

Министарство финансија саопштило је да повећање минималне цене рада са 143 на 155 динара по сату само део укупног пакета мера које Влада припрема до краја године, међу којима су повећање пензија пензионерима, укидање парафискалних намета и повећање зарада у јавном сектору.
- За 2018. износ минималне зараде био је 24.882 динара, а са овим повећањем идемо на 27.022 динара. Ово је први пут да је пређена та граница од 27.000 динара - рекао је министар финансија Синиша Мали.

Он је додао да очекује да ће минимална зарада у наредном периоду расти још брже и динамичније, на шта указују и одлични привредни резултати које смо остварили у овој години.
- Сада смо на стабилном путу опоравка економије и минималну цену видимо као део мозаика који се зове привредни амбијент, који треба да допринесе да још више растемо, будемо бољи и плате буду још више - рекао је министар финансија Синиша Мали.



Орбовић: Минималац порастао 28 одсто за три године

Љубисав Орбовић, председник Савеза самосталних синдиката Србије, истиче да је за протекле три године минимална цена рада порасла за 28 одсто, што говори о континуитету раста који води ка задатом циљу да минимална зарада достигне минималну потрошачку цену рада.
- Разговарали смо и о зарадама у јавном сектору, односно о укидању Закона о смањењу плата у јавном сектору, којим су плате смањене за 10 процената. Остало је да се о томе разговара до 1. октобра, до када би то питање требало да буде решено - истиче Орбовић, који није желео да лицитира када ће и за колико бити повећане плате у јавном сектору.

Чињенице:

155 динара биће убудуће минимална цена радног сата
143 динара тренутно износи минимална цена радног сата
24.882 динара износи тренутно минималац у Србији
27.022 динара износиће минималац после повећања од 8,6%

ГЗС / Курир




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.512.268 посета
Тренутно на сајту: 454 посетилац(a)