Посао за сезонце уз помоћ мобилне апликације 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Посао за сезонце уз помоћ мобилне апликације
Trenutno na sajtu: 391       |       Podeli:
10.04.2019 | 0 коментар(а)



Ангажовање сезонских радника у пољопривреди, шумарству и рибарству помоћу мобилне
Илустрација, фото: ГЗС

апликације први пут је могуће у Србији од почетка овог месеца. Уједно, то је и прва потпуно оперативна апликација за мобилне телефоне за један сервис јавне управе, креирана у оквиру пројекта „Повећање прилика за запошљавање сезонских радника” који НАЛЕД реализује уз подршку Немачке развојне сарадње ГИЗ. Поред портала Пореске управе www.sezonskiradnici.gov.rs, послодавци ће одсад имати још један ефикасан алат за регистрацију сезонаца, а радници ће тиме стећи могућност да телефонски провере да ли су пријављени.

"Мобилна апликација учиниће поједностављену процедуру ангажовања још приступачнијом, јер су истраживања показала да две трећине корисника предност даје апликацијама у односу на веб-портале као угоднијим за коришћење. Исто тако, три од четири корисника најчешће интернету приступа преко телефона", каже Владимир Чупић, председник Савеза за храну и пољопривреду НАЛЕД-а, додајући да од апликације „сезонски радници” очекује да повећа број послодаваца који уносом ЈМБГ, датума када ће радник радити и одабиром врсте посла на легалан начин могу да обезбеде помоћ у пољопривредним радовима.

"За прва три месеца примене поједностављену процедуру већ је користило 70 послодаваца. Међу њима сезонце је ангажовало и 17 физичких лица", открива Чупић.

Подаци система за електронску пријаву показују да је од јануара ове године на пословима у пољопривреди било ангажовано 2.987 сезонских радника, који су пријавом остварили право на пензијски стаж и осигурање у случају повреде на раду. За њих је плаћен порез у износу од 4,2 милиона динара, као и готово 12 милиона динара доприноса.

Сезонци су досад ангажовани у 95 градова и општина широм Србије, највише у Војводини. Због сезонског карактера посла најчешће су били ангажовани на орезивању, као и на пословима који су у вези са чишћењем, сортирањем, паковањем и складиштењем пољопривредних производа.

Помоћ у коришћењу апликације и портала, послодавци и сезонски радници могу да потраже у сервисним центрима који су досад формирани у 83 локалне самоуправе. Њихово успостављање и обуку запослених спроводи НАЛЕД у оквиру истог пројекта. Само у марту организовано је 30 обука, на којима је учествовало 604 запослена у локалним самоуправама и послодаваца. Нове обуке су планиране до успостављања свих предвиђених сервисних центара. Мобилна апликација „сезонски радници” од 1. априла доступна је за преузимање на гугл плеј стору, а ускоро ће бити на располагању и власницима телефона са ИОС оперативним системом.

Права и обавезе радника и послодаваца

Сезонски радници оствариће право на ПИО и здравствено осигурање за случај повреде на раду и професионалне болести. Неће изгубити ни статус са евиденције НСЗ-а, тако да им неће бити обустављена накнада која се у тој служби остварује. Иначе, месечни издаци послодаваца на име пореза и доприноса по сезонском раднику у просеку износе 6.000 динара (300 динара по дану), док су пре били 10.200 динара. Послодавац може да ангажује једног радника највише 120 дана у календарској години, рачунајући збир дана ангажовања преко портала и уговора о привремено-повременим пословима. Он може бити правно лице, предузетник, као и физичко лице, односно пољопривредник. Послодавци и радници закључују усмени уговор који ступа на снагу у моменту пријаве преко онлајн портала.

 

Политика / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


RADNICI SEZONCI APLIKACIJA POSAO

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.258.223 посета
Тренутно на сајту: 391 посетилац(a)