Мултимедијални програм:„Свети Сава - рађање пута” 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Мултимедијални програм:„Свети Сава - рађање пута”
Trenutno na sajtu: 371       |       Podeli:
28.01.2020 | 0 коментар(а)



Краљево - У оквиру манифестације „Дани Светог Саве у Краљеву”, Културни центар „Рибница” организовао је

мултимедијални програм „Свети Сава - рађање пута” који је побудио велико интересовање Краљевчана. У програму су учествовали академик Светислав Божић и Градски хор „Црвчанин”, а филм „Хиландара - кућа свих Срба” и изложба фотографија са Свете Горе и Манастира Хиландара аутора Животе Јевтића као и беседа академика Божића оставили су изузетан уметнички утисак.

„Свети Сава је распевао радост у нама. Распевао је дар, врлину, меру, отменост, пожртвовање, разбокорио православље и њиме зауздао гордост многих таштина. Подигао је поглед Србинов високо у небеса чиста и све мисли Србинове онебесио, јер само такве, небом подигнуте, неће прашином натруњене зарђати. Загледани Светим Савом у војске и хорове Арханђела и Анђела, видећемо моћ и чути лепоту напева који не залазе”, рекао је академик Божић истичући да је привилегован што се налази у граду који захваљујући својој невероватној историји нуди вечност.

„Краљево је капија која отвара Долину српских краљева и долину српске историје, која је тако силовита и моћна да представља и нашу будућност. Толико вредних људи, црквених и световних, је рођено на овом онима који су га следили. Иза свакодневице која је сада сложена и тешка, али повремено и радосна, овај град нуди вечност, а то је привилегија великих народа”, казао је Божић.

Познати краљевачки и српски сниматељ и уметнички фотограф Живота Јевтић, аутор изложбе фотографија и филма „Хиландара - кућа свих Срба”, рекао је да је филм рађен са великом љубављу, посвећеношћу и одговорношћу, и да је могао да носи и назив „Хиландара којег више нема” с обзиром на то да су снимци настали пре двадесет једну и двадесет две године, пре великог пожара који је задесио манастир.

У Свечаној сали градске управе посетиоцима су се обратили помоћник градоначелника Сретен Јовановић и руководилац Школске управе Бојана Маринковић.
Градски хор „Црвчанин”, под руководством Радмиле Мурганић, отпавао је композицију Миодрага Говедарице „Тијело Христово”. Публика је имала прилику да чује и композицију Светислава Божића „Молитва Светом Сави”.

 

ГЗС/Миланко Даниловић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


kulturni centar ribnica krtaljevo sveti sava radjanje puta

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.480.268 посета
Тренутно на сајту: 372 посетилац(a)