Десет хиљада пацијената месечно затражи лекарску помоћ у чачанској болници, да ли има довољно лекара 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Десет хиљада пацијената месечно затражи лекарску помоћ у чачанској болници, да ли има довољно лекара
Trenutno na sajtu: 394       |       Podeli:
12.10.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - Општа болница у Чачку је најважнија здравствена установа у Моравичком округу,



кроз коју месечно прође око 10 хиљада пацијената. Међутим, оно од чега пацијенти страхују јесте питање да ли у болници има довољно лекара који би требало да им пруже квалитетну медицинску услугу. Ово питање у последње време је честа тема у медијима, а нарочито се односи на број кардиолога.

На то питање за Глас западне Србије одговоре су дали заменица директора Опште болнице др Славица Драгутиновић и лекар специјалиста запослен у чачанској болници др Александар Радојевић.

Др Драгутиновић: Уклапамо се у норматив, имамо пет кардиолога

Према речима др Драгутиновић у болници има довољно кардиолога и то у складу са  нормативима које прописује министарство здравља.

“Ми у нашој болници имамо пет кардиолога и то су врсни лекари почевши од др Вељовића, др Савић, др Марић, др Шимић и др Вукадин.  Такође у болници ради и 19 лекара интерниста  и сви ти људи су специјализовани и уско специјализовани да се баве између осталог и кардиологијом”, тврди др Драгутиновић.         

Заменица директора је мишљења да би сви пацијенти прво требало да буду прегледани од стране интернисте, па тек онда уколико интерниста сматра то неопходним да оду на преглед код кардиолога.

“Значи, сваки интерниста је довољно оспособљен и сматрам да је њих 19 сасвим довољно да одраде тај посао, а посебна је прича што сад сваки лекар опште праксе може да упути право код кардиолога”, истиче она.

Др Драгутиновић поставља питање ко прегледа 10 хиљада пацијената, колико према њеним речима прође месечно кроз болницу, ако нема довољно лекара.



Она је нагласила да је прошле седмице чачанску Општу болницу посетила стручна комисија и да су чак имали замерку на податак да у овој здравственој установи на појединим одељењима има вишак запослених лекара и поставили питање финансирања истих.

Др Радојевић: Три кардиолога покрива коронарну јединицу, два раде само у амбуланти

Са друге стране др Александар Радојевић специјалиста пнеумофтизиолог и одборник у Скупштини града Чачка тврди да у болници у Чачку дежурају и коронарну јединицу покривају три кардиолога и да у испомоћ долази повремено један кардиолог из Медицине рада који ради само у амбуланти, док други интерниста такође не дежура због здравствених тегоба.

“Апсолутно тврдим да то није довољно да три кардиолога покривају коронарну јединицу у три смене.  Имамо ситуацију да они раде дан – ноћ,  њима прискачу у помоћ колеге интернисти, али то су хематолози, реуматолози, гастроентеролози и сваки од њих је уско специјализован за ту грану медицине”, тврди др Радојевић.

Он каже да је интерна медицина огромна област и да због тога има своје субспецијализације пулмологију, гастроентерологију, нефрологију, алергологију, имунологију.

“Не можете од једног интернисте очекивати да се подједнако добро бави и кардиологијом и хематологијом и свимоним гранама које покрива интерна медицина”, мишљења је он.

Он каже да су болницу у Чачку недавно напустила два кардиолога који су најмлађи од оних који су радили у чачанској болници а њих је требало задржати, јер школовање једног кардиолога траје најмање седам или осам година.

“Прво треба да завршите интерну медицину која траје пет, па субспецијализацију кардиологије која траје три или четири године. У овом тренутку када би запослили пет лекара и дали им специјализације требало би вам  осам година да добијете интернисту кардиолога, ја нисам сигуран да ће ико од данашњих кардиолога бити тада у радном односу”, тврди др Радојевић.

Он каже да ће према његовим сазнањима у наредних пар година више од 40 специјалиста отићи у пензију и да би хитно било потребно примити најмање 50 људи у радни однос да би се  у наредних пет година добило 50 специјалиста који могу да преузму функцију колега који ће отићи у пензију.  Радојевић каже да је недостатак лекара специјалиста и у другим областима и да недостају хематолози (ради само један), пулмолози, ортопеди, неуролози и оториноларинголози.


Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.256.885 посета
Тренутно на сајту: 395 посетилац(a)