Стефан се вратио на село и живот му је процветао 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Стефан се вратио на село и живот му је процветао
Trenutno na sajtu: 257       |       Podeli:
22.12.2016 | 0 коментар(а)



Чајетина - Многи од нас сањају идиличан живот на селу, а мало нас се стварно одлучује на то. Један од храбрих је Стефан Јовановић (25) из подзлатиборског Трипкова,

који се, како је рекао за "Блиц", вратио на село, "заскукао рукаве, мало по мало стицао и стекао газдинство од кога солидно живим".

Један је од младих који су се, захваљујући између осталог субвенцијама општине Чајетина одлучили да остану у селу. Стимулишући повратак на село и останак на породичним огњиштима, Чајетина је ове исплатила 60 милиона динара за покретање и омасовљење пољопривредне производње. Нашао се и на списку домаћинстава којима је Туристичка организација "Златибор" дала новац за бављење сеоским туризмом.

Купио је 50 оваца и добио повраћај 30 одсто улагања, фото: приватна архива via Блиц

"Полицајац сам по дипломи, али без посла у струци. До 2008. живео сам у Чајетини са родитељима, а онда сам се вратио на дедовину у Трипкову. Ту сам се оженио, стекао потомство", каже Стефан.

Почели су, прича, од нуле. Упоредо са градњом куће, Јовановићи су садили шљиве, помало боровнице, детелину, оформили мање стадо оваца. У то време Стефан се још се "ломио" да ли остати или отићи.

"Одлучио сам се да се озбиљније бавим овчарством. Купио сам 50 оваца расе "илде франце" и од општине добио повраћај 30 одсто од уложеног новца. Хтео сам да се опробам и у сеоском туризму, па сам код Туристичке огранизације "Златибор" конкурисао и добио бесповратно 50.000 динара за опремање соба", вели Стефан Јовановић.

Од доласка на село три пута је узимао пољопривредне кредите и редовно из враћао.

Уз помоћ општине Златибор уложио је и у сеоски туризам, фото: приватна архива via Блиц

"Показало се да сам био у праву што сам остао, али помоћ општине и даље не мањка. За свако женско јагње које оставим у стаду од Чајетине добијам 5.000 динара, уз обавезу да не смем да га продам или закољем у наредних 10 месеци и да проширујем стадо. Итекао значе те субвенције јер од јагњета "направити" овцу, за то треба 150 евра", објашњава саговорник "Блица".

Општинска фирма "Златиборски еко аграр" набавила је недавно две сушаре где ће Златиборци моћи бесплатно да суше шљиве.

"Посредством "Златобрског еко аграра" имам загарантовано тржиште, обезбеђено ми је да суву шљиву продајем хотелима на планини", трља руке Стефан Јовановић.

У циљу бољих услова живота на селу, Чајетина је у протекле две године отворила дечје вртиће у слима Мачкат, Крива Река, Шљивовица и Сирогојно, а вртиће ће у 2017. добити Љубиш, Рожанство и Јабланица. Сваком ђаку из удаљених села обезбеђен је бесплатан аутобуски превоз до школа.

Блиц/В. Лојаница




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.790.575 посета
Тренутно на сајту: 258 посетилац(a)