После коронавируса богутовачки „Рај за живце“ најбољи избор 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
После коронавируса богутовачки „Рај за живце“ најбољи избор
Trenutno na sajtu: 751       |       Podeli:
29.05.2020 | 0 коментар(а)



Краљево - Kроз читаву другу половину прошлог столећа Богутовачка бања са Магнохромовим рудником магнезита
ФОТО:ГЗС/ Миланко ДАНИЛОВИЋ

на планини Троглав и јаком земљорадничком задругом била је окосница развоја како Богутовца и неколико околних села,тако и целог богутовачког краја.У чувеној ,,неуро бањи“ или рају за живце лек је налазило на хиљаде бањских гостију из бивше Југославије али и земаља са свих континената. Из године у годину растао је број посетилаца и ноћења, иако, осим хотела ,,Минерал“, који је изграђен 1986.године, и неколико приватних вила за издавање,у у бањи није било  значајнијих улагања.

Године транзиције, почетком овог века,биле су погубне како за Богутовачку, тако и за Матарушку бању, чију је организацију и пословање обједињавало истоимено природно лечилиште и одмаралиште. Пре  шест година у обе бање уведен је стечај,на многе објекте стављен је катанац.Захваљујући мештанима и гостима остало је у животу купатило у Богутовачкој бањи,истина  – у веома лошем  стању.

„Свих ових година купатило је радило јер болесни људи нису могли да се помире са чињеницом да за своју болест не могу да нађу лек ако већ постоји у Богутовачкој бањи.Ми смо нашли решење тако што смо се договорили да сами чистимо и одржавамо купатило како би се народ лечио. Поред тога у виле и апартмане за издавање уложили смо огроман новац,махом зарађен у иностранству,и потпуно затварање бање никако нам није ишло у прилог“, каже Зора Борисављевић,власница једне од бањских вила.

Марјан Бањанац и Миланко Васиљевић, предузимљиви млади људи, више из локалпатриотских мотива него економских.решили су крајем прошле године да судбину Богутовачке бање узму у своје руке.

„Са недлежнима смо се договорили да узмемо бањско купатило у закуп док се статус бање не реши.Јесенас је урађена комплетна реконструкција женског купатила,током пролећа и мушког, тако да овај објекат изгледа лепше, kомфорније и функционалније него икада пре. Уложена су велика средства и рад, али не жалимо.То је наш дуг према бањи, одакле смо обојица,њеним мештанима и гостима који су деценијама овде остављали свој новац. Друго је питање како је он коришћен,очигледно-не на прави начин“, казује Марјан Бањанац,један од закупаца купатила.

И он и његов пословни партнер задовољни су што је 11. маја ове године, када је купатило отворено, Богутовачка бања старе и нове госте дочекала у новом руху.

Богата историја и изванредна својства бањске воде

Подаци кажу да су минерални извори  у Богутовачкој бањи били познати још у античким временима. Стари Римљани су сигурно уживали у благодетима бањске воде.Исто тако,бања у Богутовцу била је позната и нашим средњовековним владарима  јер се врло близу налази тврђава Маглич,унутар које је некада постојао средњовековни град.Кнез Милош,који је био заговорник развоја бањских лечилишта, наредио је да се у Бечу 1834.године уради и анализа воде у Богутовачкој бањи.Негде пред крај 19. века, доктор Марко Леко је урадио хемијску анализу воде која је потврдила њена изванредна својства у лечењу многих болести.

„Минерална вода Богутовачке бање има немерљиву вредност и јединствена је у Европи .Сви који пате од неуротичног синдрома, психонеурозе, мигрена,неуротичних главобоља, неуралгија, мобилности вегетативног нервног система, последица мултипле склерозе,могу потражити помоћ у Богутовачкој бањи.После овог стресног времена проживљеног са коронавирусом, десетак дана проведених у Богутовачкој бањи и здравима ће добро доћи да не говорим о оболелима.Треба имати у виду да ова бања с правом  носи и назив рај за живце“, казује др Срећко Миловић,познати краљевачки неуропсихијатар.

Поред неуропсихијатријских обољења лечење минералном водом ове бање даје одличне резултате у лечењу срца, високог крвног притиска и органа за варење.

„Посећивала сам и друге наше бање али и бањска лечилишта у Мађарској и неким другим земљама, али сам тек у Богутовачкој бањи нашла прави лек за висок крвни притисак и зато годинама са супругом долазим овде. Ми смо дуго радили у Немачкој, где смо и пензију стекли, прошли смо многе европске земље али овако богаство мало ко има.Обрадовали смо се што је и бањско купатило добило изглед примерен бањском лечилишту о којем се пуно зна и изван наших граница“, истиче Београђанка Дана Ђорђевић.

Њено мишљење деле и Момчило Павловић,Љиљана Даниловић из Краљева, Срећко Сретеновић из Чачка и многи други  који се ових дана користе благодети минералних бањских извора.

Богутовачка бања је по посети још далеко од рекордне 1986. године када ју је током сезоне посетило око 10.000 гостију,остваривши више од 68.000 ноћења.Међутим, и мештани и гости верују да за богутовачки рај за живце долазе бољи дани што је у највећем интересу бројних пацијената и земље и света ,али и мештана Богутовца и његове бање.

ГЗС/Миланко Даниловић

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


BOGUTOVACKA BANJA MINERALNA VODA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.087.737 посета
Тренутно на сајту: 751 посетилац(a)