Данас је (био) Дан републике – по чему га памтимо 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Данас је (био) Дан републике – по чему га памтимо
Trenutno na sajtu: 573       |       Podeli:
29.11.2022 | 2 коментар(а)



Данас је 29. новембар, до 2002. године обележавао се као државни празник, Дан Републике. Од Другог светског рата, славио се на дан
Фото: РИНА

када је одржано друго заседање Антифашистичког већа народног ослобођења Југославије у Јајцу 1943. године. Сећања на овај празник и заједничку велику државу бледе и памте га углавном само старији грађани.

На заседању у Јајцу суспендована је монархија, основани су врховни државни органи нове Југославије, а Тито проглашен маршалом. Две године касније држава републиком. Обележја Југославије, које више нема, чува Савез бораца у Крагујевцу.

„Слика Јосипа Броза Тита, портрет Исмета Мујезиновића, оружје бораца крагујевачког партизанског одреда и уникатну пепељару на којој је срп и чекић", наводи Жељко Зиројевић, потпредседник СУБНОР-а Србије.

Празник братства и јединства свих народа и народности славило је нерадно више од 23 милиона Југословена. Данас се са сетом присећају тих дана.

Они старији кажу да се на данашњи дан ишло на излате у иностранство, као и да је био леп празник, али и да су се сабирали резултати и додељиване дипломе и похвале заслужнима.

Баш 29. новембра пресецане су црвене врпце, отваране фабрике, организоване приредбе и полагане пионирске заклетве. Чувену "Данас када постајем пионир" 1984. изговорила је и Крагујевчанка Марија Лазаревић.

„И дан данас када се сетим тог дана осећам понос, али осећам и носталгију и жал за тим временима. То је време када смо заиста поштовали пионирску заклетву и сваку реч", поручује Марија Милојевић Лазаревић.

Док је већина грађана Титове Југославије славила, уз песму и богату трпезу, новинари су били на радном задатку.

„Онда у редакцијама морале су да се праве рубрике споровозне такозване. Говорило се о братству и јединству, о томе како је створена Југославија, на каквим темељима почива", присећа се Драгиша Петровић, новинар Радио Београда у пензији.

Дан Републике последњи пут је обележен 2001. године, иако се заједничка држава распала деценију раније.

ГЗС/РТС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (2)

  • miladin

    smesno
  • Србин

    Чега сед паматан стиди тим се будала поноси,попишам се на авној и брозове фашисте



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 158.079.323 посета
    Тренутно на сајту: 573 посетилац(a)