Одржана литија у Прњавору 



 
Одржана литија у Прњавору
Trenutno na sajtu: 358       |       Podeli:
12.06.2019 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - У недељу, атаром села Прњавор, где се вековима налази манастир Враћевшница, кретала се

народна литија коју су предводили надлежни свештеник Божидар Бован, свештеник у пензији Чедомир Дамњановић, али и део сестринства манастира Враћевшница. Литије у Прњавору одржавају се прве недеље после Спасовдана.

У раним јутарњим часовима, присутни су присуствовали светој литургији, после које су у литијској колони кренули у обилазак.

Према речима пријатеља манастира Драгана Стефановића, прошле године, иницијативом сестринства манастира Враћевшница, први пут после Другог светског рата обновљена је народна литија у Прњавору.

Ове године, постављена су и освештана два крста, у два засеока. Први крст постављен је на месту где се, по предању, некада налазила црква, а које данас носи назив ,,Црквина“.

То свето место дуго година било је у корову, али последњих година, на иницијативу бивше игуманије манастира Враћевшница Евдокије, одржава га Милош Радовановић из засеока Трска, који је и поставио дрвени крст на ,,Црквини“. Ове године на ,,Црквини“, закрштен је нов запис, а част да закрсти нов запис припала је управо Милошу.

Други крст налази се у брду изнад сеоског гробља, око 900 метара од манастира, на раскрсници која десним путем води ка манастиру.

Значајно је поменути да су ове године, поучени примером мештана Прњавора, а на иницијативу Небојше Огњановића из Липовца, и житељи суседног села Липовац први пут обележили сеоску славу.

Прњаворчани су, као добре комшије, скренули са своје руте и заједно са Липовчанима отишли код записа, где су се заједнички помолили за напредак, мир, слогу и берићет на овом подручју.

Духовном и изворном песмом, литију су увеличали чланови КУД Шумадија Марко Бојовић, Јелена и Ивана Пантелић.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.819.759 посета
Тренутно на сајту: 358 посетилац(a)