Вучић: Ове зиме неће бити поскупљења струје и гаса, ускоро већи кредитни рејтинг Србије 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Вучић: Ове зиме неће бити поскупљења струје и гаса, ускоро већи кредитни рејтинг Србије
Trenutno na sajtu: 474       |       Podeli:
12.12.2021 | 0 коментар(а)



Председник Србије Александар Вучић поручио је синоћ да грађани не треба да брину за цену струје и гаса и да ће она целе зиме остати иста.
Александар Вучић, фото: ГЗС

"Неће порасти цена струје и гаса, иако би то у овом тренутку био најмањи проблем - али неће. Капацитети су проблем. Проблем је да ли можемо да имамо довољне количине", рекао је Вучић за Пинк. 

Казао је да грађани не морају да брину по питану цене гаса и струје захваљујући договору који је направљен са председником Русије Владимиром Путином, али и захваљујући томе што смо успели да обновимо ТЕНТ Б1 са 650 мегавата инсталисане снаге.

"Да немамо тога, били бисмо у паклу", додао је Вучић.

Ширићемо гасно складиште, додатни разговори са Русијом

Председник Вучић најавио је да ће Србија због енергетске кризе у свету настојати да купи све што буде могла када је реч о додатним изворима енергије, да ће куповати веће количине гаса и ширити гасно складиште, као да очекује добре резулате у додатном разговору са руским партнерима.

"Највише састанака имамо у Нишу око енергетике.Стигао је и министар финансија и размишљамо о новим финансирањима и све што будемо могли било где - купићемо, од извора енергије који могу да нам донесу било какву инсталисану снагу између 20 и 30 до 500 мегавата. Спремени смо све да купимо и да ширимо гасно складиште и да купујемо веће колицицне гаса", рекао је Вучић за Пинк.

Како је навео очекује добре резултате од додатног разговора са руским партнерима, а не само за основну цену за количине које су већ потврђене и

нагласио да су то суштинска питања за Србију у наредном периоду.

Такође, истакао је да сада држава решава и питање Робних резерви и да предстоје разговори због потребе да се појачају резерве хране за војску, као и резерве нафте.

"Додатно треба да повећамо резерве хране, као и пшенице и кукуруза. Имамо добре приносе и те резерве морају да буду веће", навео је Вучић.

На питање откуд толика паника око цене гаса, Вучић је рекао да имамо уговорну количину од две милијарде кубика гаса годишње, а да нам од 1. јануара до краја маја по уговору припада 920 милиона кубика по цени од 270 долара. 

Ипак, како је рекао, потрошићемо 1,2 или 1,3 миљарде, тако да ћемо морати да набавимо још гаса како би надоместили ту разлику.

Сада трошимо дневно шест милина кубика дневно, а када буде температура испод нуле Србија ће трошити и до 14 милиона кубика гаса,рекао је он.

Додао је да у складишту Банатски двор имамо 60 милиона кубика гаса и да је највећи проблем то што гаса нема довољно на тржишту, као и то што се на берзи купује по цени од 1.250 долара, а са транспортом та цена изађе више од 1.300 долара.

"Замислите да на дневном нивоу треба докупљујемо четири или пет милиона кубика гаса, колико је то велики трошак за државу", скренуо је пажњу Вучић.

Додао је да је БиХ, која нема толико проблема са струјом, морала од Србије да купи мању количину струје по високој цени.

"Политички се затвара свет и ми треба да се снађемо и зато тражимо решење", нагласио је Вучић.

Казао је и да додатни блок у Костолцу са 350 мегавата касни и да ће бити готов у првом кварталу 2023. године, када ће Србија имати озбиљну предност.

Плаши ме оно на шта Србија не може да утиче

Председник Вучић изјавио је  да га плаши оно што би могло да дође споља, а на шта Србија не би могла да утиче на било који начин, а не плаши га, каже, оно на шта наша земља може да утиче.

Вучић је то рекао за Пинк тв. одговарајући на питање шта је то чега се плаши и шта може да уради за Србију, а у контексту јапанске пословице коју је цитирао раније у Новом Саду "не плашите се спорог хода, већ стајања".

"Ужасава ме ситуација и свакодневно мењамо тактику, стратегију имамо и знамо је, а тактику мењамо на дневном нивоу, прилагођавамо се свему, правимо планове и програме..", рекао је Вучић.

Како је рекао, можемо да каснимо, можда можемо да будемо спорији, али нећемо да стајемо и кредитни рејтинг Стандард и Пур најбоље говор о томе...

"Крвна слика Србије је врло добра, али увек може да буде боља..", рекао је председник.

Сутра ће, трећег дана боравка у Нишу, каже, правити планове за нашу наменску индустрију од које живи већи део Крагујевца, Чачка, Лучана, Трстеника, и још шест или седам српских градова и општина.

"Данас имамо фабрике Југоимпорта од Велике Плане до Куршумлије, ако успемо у Ражњу да отворимо погон то би било значајно", рекао је Вучић.

После Нишавског округа, а за две седмице, како је рекао, највероватније ће посетити четири општине из два различта округа, а то су Тутин, Нови Пазар, Сјеница и Рашка и опет, каже, на два три дана.

Бићемо на нивоу најразвијених по кредитном рејтингу

Председник Александар Вучић рекао је да ће Србија бити на нивоу најразвијених земаља чим достигне следећи ниво кредитног рејтинга - инвестмент грејд.

"Бићемо на нивоу Словеније, Хрватске и других земаља, а то значи да ћемо лакше привлачити директне стране инвеститоре и да имати сигурност за свакога ко долази у земљу да су насе јавне фиансије под контролом и да је нас фискални шитем стабилан, а да се дрзава понаса озбиљно и одговорно", рекао је Вучић вечерас за ТВ Пинк из Ниша објашњавајући шта значи ниво инвестмент грејд.

Он је истакао и да је ниво јавног дуга 57 одсто у односу на БДП, док неке земље у окружењу имају 70 и 100 посто јавног дуга у односу на БДП.

Агенција за оцену кредитног рејтинга "Standard and Poors" поправила изгледе за даље повећање кредитног рејтинга Србије са стабилних на позитивне и потврдила оцену кредитног рејтинга на нивоу ББ+.

Само чујем да се све укине, али не и од чега да живимо

Председник Вучић рекао је поводом протеста и блокада који су и ове суботе одржани у неким градовима да је поново чуо само да све треба да се укине, али не и од чега ће да се живи.

Коментаришући захтев да се укине и фарма свиња у Темерину, Вучић је иронично приметио да је најбоље да се укине и само сточарство.

"Када жабокречина исплива онда сваким чудима можете да се надате па и неозбиљности да укинете фарму свиња.

Ја сам волео да чујем шта могу да ураде за болнице, музеје стадионе, економију, енергенте... Тога никада нема. Једино - само да се све укине, а не од чега ћемо да живимо", указао је он.

На питање које лекције је извукао из протеста, Вучић је рекао да је крив што није раније отишао на нека подруцја и разговарао са грађанима и разумео шта је њихов проблем и засто имају бригу и неповерење.

"Криви смо што нисмо разговарали са људима. Где год одем будем први председник који је досао, ту несто није у реду. Кажу министре виде само на телвизији или на слици", рекао је и додао да је разумео шта су људи поручили.

Каже и да су га данас новинари питали да ли је победио.

"Победили су људи који су извојевали нешто на шта имају право.

То је победа Србије, јер су људи добили више и већу пажњу.

Мораће раније да знају шта се ради и припрема, а не нешто испод зита. Ми смо криви сто нисмо комуницирали", истакао је Вуцић.

Напоменуо је и да то што неки политицари који користе ковид и зелену агенду за страначка питања говори о њима.

"Што би обични људи имали поверења у мене. Нормално је да сумњају, насе је да објаснимо", рекао је Вучић.

Додао је и да му је жао претучених људи на протестима и да им се он извињава.

ГЗС/ Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vucic gas cena

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.419.832 посета
Тренутно на сајту: 475 посетилац(a)