Представници министарства пољопривреде у Чачку 


Danas pre podne sunčano, od sredine dana nestabilno sa kišom              Pravoslavni vernici danas obeležavaju treći dan Vaskrsa, Vaskršnji utorak              Danas isplata penzija samostalcima,vojnim i poljoprivrednim penzionerima             

 
Представници министарства пољопривреде у Чачку
Trenutno na sajtu: 452       |       Podeli:
30.03.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - Делегација Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде предвођена помоћником министра Александром Богићевићем



састала се са чачанским градским руководством. Овом приликом разговарало се о проблемима са којима се сусрећу пољопривредни произвођачи овог краја, али и субвеницијама, подстицајима и мерама које могу да користе како на локалном, тако и на републичком нивоу.

Помоћник министра Богићевић истакао је као кључни проблем недовољно добра инфраструктура атарских путева.
„Правилник је донет пре неки дан, пројекат са Светском банком где ће наши пољопривредни произвођачи моћи да конкуришу. Конципиран је тако да пола средстава даје држава, 40 одсто иде преко комерцијалних банака као кредит, а оно што је битно да је само 10 одсто учешћа. Могућност аплицирања је до 50.000 евра”, рекао је он.

Помоћник министра Александар Богићевић

На чачнској територији око 70 одсто чине уситњена и мала пољопривредна домаћинства па ова мера погодује управо њима. Заменик градоначелика Владан Милић позвао је све да се пријаве за субвенције које додељује Чачак, а конкурс ће бити расписан крајем марта почетком априла.

„Без обзира на тешку епидемиолошку ситуацију ми смо задржали висину субвенција у односу на прошлу годину у износу између 55 и 60 милиона динара. А ми ћемо издвајати за инфраструктуру на сеоском подручју између 50 и 100 милиона динара”, казао је Милић.

Државна секретарка у министарству пољопривреде Јелена Благојевић обишла је Удружење жена Евгенија из Јежевице. Потпреседница Наташа Вујашевић рекла је показали објекат који је у власништву града Чачка како би им се помоглно у сређивању и привођењу намени како би могли да покрену лиофилизацију, односо сушења воћа и поврћа.

Гордана Шекељић из Балуге 2017. године остварила је подстициј у набавци трактора у износу близу 900.000 динара а претрошле године од локалне самоуправе добили су за земљу када су купили хектар док су прошле систем за заливање и фолије за пластенике.

Државна секретарка Благојевић каже да се труде да пољопривреднике додатно мотивишу и информишу, а ту су и пољопривредне стручне службе које раде на општинском нивоу.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak poljoprivreda

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.433.010 посета
Тренутно на сајту: 452 посетилац(a)