"Бојкот више није опција, већ само изговор", Трифуновић и Тадић ће учествовати на изборима да би послали важну слику међународној заједни 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
"Бојкот више није опција, већ само изговор", Трифуновић и Тадић ће учествовати на изборима да би послали важну слику међународној заједни
Trenutno na sajtu: 314       |       Podeli:
16.05.2020 | 0 коментар(а)



Излазак на изборе уместо бојкота за један део опозиционих странака сада је

прихватљивија опција. Покрет слободних грађана донео је дефинитивну одлуку у корист изласка на изборе, док СДС Бориса Тадића предлаже излазак на изборе "листом за бојкот".

Некадашњи председник Србије Борис Тадић сматра и да "многи који су за бојкот, у ствари, не желе на изборе због тога што би они показали колика је њихова слабост". Тадић је рекао да они коначну одлуку нису донели и нагласио да је он све време за "јединство опозиције".

- Моја идеја је била да се одржи идеја бојкота, али бојкота нелегитимних институција попут парламента, не само избора. Да бисмо премостили садашњу ситуацију и да бисмо наставили идеју бојкота и кад се заврше избори, хајде да на њих изађемо, освојимо посланичке мандате и потом не уђемо у парламент, да оставимо празна места. Идеја празних места у симболичком, визуелном смислу је веома важна, слике су важне у политици, она међународној заједници ставља до знања да нешто није у реду у Србији - казао је Тадић.Лидер ПСГ Сергеј Трифуновић је говорећи о одустајању од бојкота рекао да та идеја није успела да се одржи, да бојкот избора више није опција и објаснио је да је у одлуци да изађу на изборе ПСГ-у помогло ванредно стање.

- Шта су они покушали - да суспендују парламент, што мени говори само једну ствар - да њима парламент није битан. А то је Народна скупштина, и она је наша и ми смо се заветовали и у том фамозном Споразуму с народом да ћемо се борити свим легитимним средствима, а куд ћеш легитимније од изласка на изборе - наводи председник ПСГ-а.

Трифуновић је додао и да је Тадићев предлог соломонско решење.

- Тадић је од почетка против идеје бојкота, зна колико је то бесмислено. Међународна заједница, европарламентарци, амбасадори говоре исту ствар - људи уђите у систем да можемо да вам помогнемо, не можемо да вам помогнемо ако сте ван система - изјавио је Трифуновић.

Тадић сматра и да свако ко је "мислећи човек" има дилему да ли је бојкот добро или лоше решење и да је он "на граници".

- Јединство је веома важно против система као што је Вучићев. Не може другачије. Када су неки за бојкот, неки против, а неки сматрају ко је против бојкота - он је издајник, у том тренутку нема више мозга у одлучивању и ми улазимо у суноврат као друштво и доприносимо само Вучићу - оценио је Тадић.

Лидер СДС је критиковао идеју да се наступа само на оним изборима где могу да победе. То је ван памети. Друго што нема грам мозга јесте оно ‘наступићу на изборима само ако се не види колико сам појединачно слаб’. Многи који су за бојкот у ствари не желе на изборе због тога што би се видело колика је њихова слабост - сматра Тадић.

Трифуновић је оценио да је бојкот у међувремену посао циљ а не средство.

- Бојкот је у једном тренутку постао циљ, а не средство, и држале су се те агенде управо странке које не могу да пређу цензус - казао је Трифуновић.

Извршни директор Цесида Бојан Клара каже за "Блиц" да поједине странке покушавају да изађу из бојкот приче компромисом, али и да се списак можда неће завршити само са СДС-ом.

- Идеја бојкота од почетка није била оберучке прихваћена од свих странака које су га и заговарале. У ситацији када је најављен раније него што је можда требало, природно је да долази до преиспитивања. Сада је већи број странака које су за излазак него што је био почетком марта, а листа није готова. Можда ће и “Не давимо Београд” донети одлуку да изађе на локалу на изборе. А оно што се такође види је прекомпоновање међу опозоцијом, којем је више циљ како после избора, него успех на изборима. Већина странака сада прави стратегију за наредне две године - напомиње Клачар.

После избора странке које пређу цензус више неће бити исте

Бојан Клачар истиче да многи пренебрегавају чињеницу да оне странке које пређу цензус, више неће бити оне исте странке какве су биле пре избора.

- У бојкоту се превиђа да ако нека од ових странака које су најавиле да ће изаћи да измере снагу, СПАС, УДС, постигне добар резултат, онда она постаје странка која има финансијску потпору, странка са институционалном платформом, медијски видљивија, прихватљива као локални партнери - наглашава Клачар.

Билчик: Већали смо у институцијама ЕУ, бојкот није избор

Против бојкота су и представници ЕУ, а стални известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик каже да, колико год тешка ситуација била, бојкот није избор.- Већ дуго у европским институцијама о томе причамо и то је порука коју понављам редовно од прошле јесени, када сам постао стални известилац ЕП за Србију, али и један од посредника међустраначког дијалога у Скупштини Србије. То једноставно није начин на који се политика може мењати. То није пут стандардне демократије на коју смо навикли у ЕУ. Ако Србија жели да има европску будућност, а знам да то жели, онда су нам потребни сви важни политички актери у демократским институцијама и потребни су нам да би учествовали на изборима - рекао је Билчик.

ГЗС/ Блиц




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


izbori tadic trifunovic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.520.205 посета
Тренутно на сајту: 314 посетилац(a)