Данас је Велики четвртак 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Данас је Велики четвртак
Trenutno na sajtu: 614       |       Podeli:
05.04.2018 | 0 коментар(а)



Српска православна црква и њени верници данас обележавају Велики четвртак, дан када се присећају Исусове последње вечере са ученицима,

пре него што га је Јуда издао, познатије као Тајна вечера.
У току вечере, Господ је открио издајство једног од својих ученика, а потом је са својим ученицима отишао у Гетсимански врт, где је својом личном молитвом указао да је молитва за време невоља, страдања и искушења највећа снага за подношење свих животних потешкоћа, па и телесне смрти.

Према јеванђелским записима, Христос је на Тајној вечери благословио хлеб и поделивши га апостолима рекао: "Ово је тело моје које се за вас ломи ради опроштења грехова". Затим је узео чашу вина и додао: "Пијте из ове чаше сви, ово је крв моја Новога Завета, која се пролива за вас и за многе, ради отпуштања греха". Христове речи се на Велики четвртак, понављају на литургијама пре причешћа верника, по узору на прву причест Христову и његових апостола. Празник је један од дана одређених за причешће верника, који су поштујући православни канон, постили на води најмање пет последњих дана.

Народ верује да и највећим грешницима, који се причесте на данашњи дан, бивају опроштени греси. Завршетком литургије престаје се за звоњењем, већ се клепа, удара у дрвену даску, све до сахране Христове. После литургије је дозвољено јести на уљу и попити нешто вина.

За Велики четвртак у народу постоје разна веровања и обичаји.

У манастир Троношу сељаци из оближњих села доносе на овај дан велику свећу, тешку више десетина килограма од чистог воска, која се пали током читаве године, док се не донесе следећа.

Срби на Косову у рану зору обоје само једно јаје које се зове “страшник”. Док је још свеже од боје, мајка га трља по образима деце. После тога се боје остала јаја, а “страшник” се оставља на видно место у ложичарки. То прво јаје се добро чува да се не разбије.

Овај дан се у неким крајевима слави као слава орача - они оду до њиве са запрежном стоком, али не раде ништа. Весеља нема већ се само окупљају. Код неких православних народа данас се боје ускршња јаја, или се бар почиње са тим.

Избор: Блиц Жена

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.397.512 посета
Тренутно на сајту: 615 посетилац(a)