Пустош на улицама Гуче: Прошле године у ово време припреме за Сабор трубача биле су у пуном јеку 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Пустош на улицама Гуче: Прошле године у ово време припреме за Сабор трубача биле су у пуном јеку
Trenutno na sajtu: 322       |       Podeli:
17.07.2020 | 0 коментар(а)



Лучани – Корона вирус успео је оно што за руком није пошло ни катастрофалним елементарним непогодама, али ни непријатељским бомбама.
Ево како Драгачевци дочекују први август без Сабора трубача, фото: РИНА

Јубиларни 60. Сабор трубача у Гучи одложен је по први пут за свих шест деценија колико се и одржава у овој драгачевској варошици. Мештани су збуњени, али и разочарани јер управо ова манифестација била је један од основних прихода за све њих.

„За време Сабора све је издато, чак и обичну ливаду ко има у тим данима она му донесе новац. Ове године је све другачије, ни сами не знамо шта нас је снашло. У ово доба увек су почињале припреме, сада ништа. Биће ово најтужније лето за нас Драгачевце“, каже за РИНУ Слободан Јовановић из Гуче.

Ова 2020. година у каленару ће бити уписана као једина до сада, у којој се кроз престоницу трубе неће проломити звукови лимених инструмената. Изостаће преко 300.000 гостију из свих делова света, а велики минус претрепеће и угоститељи.

„Гуча је мало место које живи за трубу и од трубе. Јасно нам је да у оваквој епидемиолошкој ситуацији Сабор не може да буде одржан и то је заиста велики ударац за све нас. Угоститељи су ове године, услед новонастале ситуације ионако на губитку, а одлагање манифестације само је додатно отежало ситуацију. За тих неколико дана Сабора могло је да се заради толико новца, колико за свих осталих једанаест месеци“, изјавио је угоститељ Томислав Протић.

Угоститељ Томислав Протић

Губитке ће због отказивања јубиларног Сабора претрпети и општина Лучани.

„Приходи ће бити мањи између пет и десет милиона динара. Међутим, на то се још додају и приходи који улазе у општински буџет на основу бројних такси и пореза. Трубачи су такође разочарани, јер се већина њих вредно спремала за ово такмичење, а ове године ће најбољи остати без награда. Правила струке и епидемиолошке мере су јасне, морају се поштовати јер је здравље свих на првом месту“, рекао је Јован Ковачевић, испред Саборског одбора.

Јован Ковачевић, испред Саборског одбора

Остаје нада да ће за 12 месеци са чувеног споменика трубачу у центру Гуче, опет одјекнути звуци добро познате химне „Са Овчара и Каблара“, и да ће ова драгачевска варошица следећег августа бити највеселије место на Балкану, као што је то била претходних 59 година.

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


guca sabor organizacija truba

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.469.987 посета
Тренутно на сајту: 323 посетилац(a)