Дводневним концертом фолклораши обележили годишњицу постојања 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Дводневним концертом фолклораши обележили годишњицу постојања
Trenutno na sajtu: 737       |       Podeli:
02.04.2018 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Великим годишњим концертом на сцени Дома културе у Новој Вароши Културно уметничко

друштво Јован Томић обележило је четрнаест година постојања. Више од 200 фолклораша, узраста од пет до двадесет година подељених у три извођачка ансамбла представило се суграђанима, дводневним програмом, играма из свих крајева Србије. На концерту су наступили и певачка група Културно уметничког друштва и народни оркестар нововарошког Дома културе.

У последњих четрнаест година фолклорни ансамбл је био најпознатија секција Дома културе Јован Томић, предвођен кореографима који су и сами били део Куд-а, ансамбл представља авангарду фолклорном миљу наше земље. Близу 200 играча преставило се публици са петанестак кореаографија за које поседују аутентичне костиме, а цео угођај публици употпунио је савршен сценски наступ.

,,Надам се да смо успели да не изневеримо нашу публику која је навикла на квалитет када је у питању игра и песма. Представили смо им игре из западне Србије, Шумадије, околине Врања. Такође свој допринос концерту дали су и они најмлађи играчи са неколико игара", са поносом истиче кореограф Енес Хаџимуртезић.

Кореографије и игре фоклораши су увежбавали током целе године три пута недељно, међутим да би се постао врхунски играч, поред талента неопходно је више од пет година вежбања.

Фото: ПП Медиа

,,Да би се постигао квалитет игре који поседују наши фолклораши потребно је минимум шест – седам година игре и рада. Није лако пронаћи младе људе који имају таленат за игру", каже руководилац КУД-а Миливоје Стојић.

Након успешно реализоване манифестације Дани културе и годишњег конерта Културно уметничког друштва, пред упосленицима Дома културе Јован Томић на реду су нови изазови и збивања па времена за предах нема.

,,У првој половини априла нас очекује вече изворног народног стваралаштва које носи назив „Без извора нема воде“, где ће се преставити локални извођачи, поред њих имаћемо и госте са стране", најављује директорка Дома културе Михрија Хаџић.

Културно уметничко друштво основано је 1977. године као КУД „Inex Напредак“ и постајало је под овим називом све до 1996 године када се гаси. Након осмогодишње паузе Скупштина Општине и Дом културе „Јован Томић“, поново доносе одлуку да оснују КУД који ће окупити децу и омладину Нове Вароши како би своје таленте и афинитете исказали кроз песму, игру и свирање.

ПП Медиа




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.024.456 посета
Тренутно на сајту: 737 посетилац(a)