Нема више лечења код куће: Нове инструкције у поступању са пацијентима 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Нема више лечења код куће: Нове инструкције у поступању са пацијентима
Trenutno na sajtu: 427       |       Podeli:
07.04.2020 | 0 коментар(а)



Пацијенти код којих је потврђен ковид 19 не могу се више лечити у кућној изолацији.
Фото: ГЗС

Према новим инструкцијама које су од државе добиле локалне самоуправе, оболели од ове заразне болести, требало би из кућне изолације да се пребаце у импровизоване болнице у Београду, Новом Саду и Нишу, одакле после тријаже, у зависности од здравственог стања, како је потврђено „Новостима", могу бити упућени и у ковид-болнице.

Локалне самоуправе дужне су да поступе по овој инструкцији коју су добиле од Министарства здравља и Института "Др Милан Јовановић Батут".

„То се, по одлуци Владе, односи на све дијагностиковане са ковидом 19“ - објашњава, за „Новости", др Верица Јовановић, директорка „Батута".

Разлог за доношење овако значајне одлуке за заустављање ширења инфекције вирусом корона је двојак: прво што пацијенти са доказаним ковидом 19 у кућама могу да шире инфекцију на чланове породице и окружење, а друго је непредвидивост тока саме болести ковидом 19, јер и код пацијената са благим симптомима болест може да ескалира, односно да дође до погоршања које може да угрози живот оболелог.

У обавештењу упућеном локалним самоуправама наводи се да је према инструкцијама председнице Владе и усвојеним протоколима лечења пацијената код којих је дијагностикован ковид 19, без одлагања потребно поступити на следећи начин:

„Пацијенти са ковидом 19 не могу се више лечити у кућној изолацији. Позитивни на ковид 19 према усвојеним протоколима упућују се искључиво у ковид-болнице, према територијалној дистрибуцији: Београд - Београдски сајам, Ниш - "Чаир", Нови Сад - Новосадски сајам.

Одлука се, како нам је рекла др Јовановић, односи на све дијагностиковане који нису у болницама, али њено спровођење ће се, ипак, прилагођавати времену постављања дијагнозе и појединачном здравственом стању сваког оболелог.

„Када су у питању раније дијагностиковани случајеви, поступаће се зависно од тога колико је прошло од дијагнозе“, објашњава директорка „Батута".

 Ако је прошло од 12 до 14 дана, и два теста у размаку од 24 до 48 сати буду негативна, особа се сматра излеченом, али треба да остане у самоизолацији. Они који још не испуњавају критеријум за поновљено тестирање, по овој одлуци треба да пређу у привремене ковид-болнице. Те привремене болнице су за лакше пацијенте, али свако ко се тамо упућује одлази прво у тријажни центар. У Београду су то Инфективна клиника КЦС и КБЦ „Земун", који је претворен у ковид-болницу, и ту ће се заправо одлучивати где ће даље пацијенти који су се лечили код куће - у ковид-болнице или у привремену болницу на Сајму.

ГЗС/Новости

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


kovid bolnice pacijenti

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.298.541 посета
Тренутно на сајту: 427 посетилац(a)