Да ли ће ученици моћи да користе бесплатне ПДФ уџбенике? 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni             

 
Да ли ће ученици моћи да користе бесплатне ПДФ уџбенике?
Trenutno na sajtu: 702       |       Podeli:
01.02.2021 | 0 коментар(а)



Хоће ли ученици трећег и седмог разреда моћи да користе бесплатне уџбенике у ПДФ-у који су објављени на сајту Фондације „Алек Кавчић"

- besplatnabiblioteka.com, знаће се половином априла до када школе имају рок да се определе за уџбенике одређених издавача.

Науме, Фондација "Алек Кавчић" објавила је у ПДФ-у уџбенике за трећи и седми разред Завода за уџбенике, а да би ученици могли да их користе у настави школе морају да се определе за Заводове уџбенике.

И док је поступак проф. Александра Кавчића, оснивача Фондације која носи његово име, наишао са једне стране на позитивне реакције у јавности, са друге стране разљутио је издаваче уџбеника који кажу да уџбеници објављени у ПДФ- у нису бесплатни, јер да би их ученици користили морају да се у фотокопирницама штапају, а да то кошта.

Половином јануара Удружење издавача уџбеника проследило је допис директорима и наставницима школа, који иначе треба да одаберу до половине априла из којих уџбеника ће учити ученити трећег и седмог разреда у њиховим школама.

Издавачи у допису школама кажу да се ПДФ фајлови уџбеника који се налазе на сајту Фондације не налазе у Каталогу одобрених уџбеника и да не могу бити одабрани као званични уџбеници у школи.

Наводе да цена одштампаног фајла неће бити повољнија у односу на просечну цену уџбеника на тржишту.

Додају да Фондација „Алек Кавчић" није наведена у Каталогу , као носилац издавачких права и обавеза над материјалима које оглашава.

Упозоравају да одабиром ПДФ фајлова са сајта Фондације, ученици немају гаранцију да ће имати припадајуће дигиталне уџбенике, те да би школа могла доћи у ситуацију да не може да настави запчети процес дигитализације.

Потез Кавчића називају маркетиншком кампањом и скрећу пажњу родитељима да се запитају зашто Фондација намеће школама ПДФ фајлове (уџбенике) које наставници у претходној години нису бирали или су бирали у малом проценту.

Постављају питање да ли ученици треба да користе наставне материјале које су наставници у прошлогодишњем избору сматрали најмање квалитетним.

Кавчић на допис Удружења издавача уџбеника школама одговара саопштењем у коме каже да нигде у Закону о уџбеницима не стоју да се ПДФ уџбеника не сме окачити на интернет, те да ако нешто није изричито забрањено, то је аутоматски дозвољено.

Тврди да је уџбеник у ПДФ формату легитиман уџбеник и позива се на одредбу Закона о уџбеницима која каже:

„Уџбеник је основно дидактички обликовано наставно средство, у било ком облику или медију, .... који је одобрен у складу са законом" и додаје да Закон ни једним чланом није навео доњу границу цене уџбеника на тржишту, те да не постоји клаузула која каже да је забрањено делити бесплатне примерке путем интернета.

Категоричан је да је цена штампе ствар слободног тржишта и да ће издавачи чије писање уџбеника спонзорише Фондација Алек Кавчић понудити тржишну цену штампе и дистрибуције укориченог легитимног уџбеника од само два динара по страници.

Наводи да Фондација Алек Кавчић није издаваћ, али има право да буде спонзор уџбеника оних издавача који уђу у сарадњу са Фондацијом. Ни један члан Закона не брани било ком издавачу да има добротворну организацију за спонзора писања уџбеника.

На примедбу да уџбенбици на сајту https://www.besplatnabiblioteka.com/  „нису у Каталогу“ министарства, одговара да Закон јасно каже да уџбеници који имају „број и датум издавања решења о одобрењу рукописа уџбеника“ улазе у Каталог.

„Сви уџбеници на сајту бесплатнабиблиотека.цом имају изложен „број и датум издавања решења о одобрењу рукописа уџбеника“ у самом уџбенику.

У саопштењу Кавчић још каже да издавачи у допису школама застрашују директоре и наставнике без цитирања Закона и да је то још један недозвољен притисак на просветне раднике и још један вид корупције.

ГЗС/Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


udzbenici besplatno

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.393.069 посета
Тренутно на сајту: 703 посетилац(a)