Лептоспироза у Ивањици, два пацијента хоспитализована у чачанској болници 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Лептоспироза у Ивањици, два пацијента хоспитализована у чачанској болници
Trenutno na sajtu: 719       |       Podeli:
05.07.2019 | 0 коментар(а)



Ивањица / Чачак - У Ивањици су забележена два случаја инфективних болести са симптомима лептоспирозе
Вд директор ЗЗЈЗ у Чачку др Аксентије Тошић, фото: РИНА

и мишије грознице. Према речима начелника Хигијенско - епидемиолошке службе Дома здравља, др Милорада Драмићанина, са симптомима лептоспирозе јавила се осамдесетогодишња жена из Лука, док је млађи човек из Белих Вода имао клиничку слику мишије грознице.

Жена из Лука збринута је у чачанској болници на инфективном одељењу и за сада се према речима лекара добро осећа.

“Жена је, потврђено је, имала лептоспирозу и с обзиром на њене године облик је био поприлично тежак. Она је била под сталном терапијом и рађена јој је дијализа. Њено стање је сада стабилизовано и она је може се слободно рећи излечена”, казао је за РИНУ вд директора ЗЗЈЗ у Чачку др Аксентије Тошић.

Што се тиче другог случаја, младић је такође пребачен из Ивањице на инфективно одељење Опште болнице у Чачку, али за сада још увек нису комплетиране све лабораторијске анализе, тако да се не може са сигурношћу тврдити да је у питању мишија грозница.

“Лекари на инфективном одељењу су задовољни током његовог опоравка, али су мишљења да је и код овог младића у питању лептоспироза и то блажи облик, па због тога није било потребе да се стави на дијализу. Ипак док не стигну комплетне лабораторијске анализе не може се са сигурношћу тврдити о чему је реч”, каже др Тошић.

Он је истакао да се у Моравичком округу скоро сваке године забележи по неки случај мишије грознице и лептоспирозе и да се број оболелих повећава у време великих падавина и поплава. Што се тиче тренутне епидемиолошке ситуације др Тошић каже да је стабилна и није забележено повећање било које инфективне болести.

Подложни овим инфективним агенсима којима погодује влажна средина су грађани чији су послови везани за природу, пре свега земљорадници, али и шумари и ветеринари.

Инкубација траје до 10 дана а потом крећу нагле промене у виду повишења температуре и опште слабости и малаксалости организма а с обзиром да болест напада бубреге долази и до проблема са мокрењем које у тежим случајевима може бити у потпуности прекинуто.

Мишија грозница везана је за непосредни контакт са зараженим мишевима и пацовима (могуће и путем ваздуха - удисањем) и њиховим излучевинама. Код лептоспирозе болест се може пренети уколико кожа дође у додир са водом у којој су излучевине заражених глодара али и говеда. Због тога се препоручује пољопривредницима пре свега да не иду боси.

Обе ове болести јесу заразне али се не преносе са човека на човека.

 

РИНА

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.180.361 посета
Тренутно на сајту: 719 посетилац(a)