Тошић: Болнички капацитети се пуне, размишља се о отварању нових 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival             

 
Тошић: Болнички капацитети се пуне, размишља се о отварању нових
Trenutno na sajtu: 360       |       Podeli:
24.09.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - У последњих неколико недеља, број новоинфицираних, како у Чачку тако и у Моравичком округу се одржава
др Аксентије Тошић, директор Завода за Јавно здравље, фото: ГЗС

на једној високој цифри новозарежаних суграђана, рекао је др Аксентије Тошић, директор Завода за Јавно здравље.

„Морам да кажем ја као епидемиолог и колеге из других градова нисмо очекивали овакав сценарио пре три, четири месеца када смо имали солидан број вакцинисаних особа, као и оних који су прележали и када смо имали релативно мирну слику активности вируса.Сведоци смо, не само у нашој земљи него у целој Европи, као и у свету активност Ковида 19 поново је почела да расте и већ данима уназад ситуација је слична у округу”, објаснио је др Тошић.

Болнички капацитети се пуне из дана у дан, никако се не долази до ситуације да број отпуста буде већи или бар једнак броју пријема, па таква ситуација изазива додатни опрез.

„Неспорно је колики је значај и ефекат вакцинације, али оно што нисмо очекивали је да овај вирус ипак успева да у нешто већем обиму да пробије зид имуности у односу на све вирусе на које смо навикли, током сто година уназад. Није то ништа аларматно, али је зачуђујуће и тера на опрез. Овај Делта сој је виралентан, заразан и доводи до тога да се сви здравствени капацитети морају ангажовати до максимума”, казао је он.

На питање новинара, да ли се размишља о отварању „Плаве хале” у Атеници, др Тошић је нагласио да се размишља о свим аспектима и не само то, већ се креће и са припремама, а такве су прилике да ае не може са сигурношћу проценити шта ће бити за наредна два, три или четири дана. За све друге агенсе, бактерије и вирусе од којих се оболева може се са одређеном вероватноћом проценити шта ће бити. Овде искуство није претерано велико.

Када су у питању недоумице око вакцинације онколошких пацијената др Тошић је објаснио да те особе које треба да се вакцинишу да се консултују са својим изабраним лекаром или лекаром на терцијалном нивоу, лекара специјалисте који на лицу места процењује њихово здравствено стање и способност вакцина која треба да им буде дата.
„Вакцине немају пост вакциналних реакција да би се стање погоршало у односу на оно штои је било пре тога, међутим, питање је колико вакцина може да да довољно онога чега треба, а то је пре свега стварање антитела и имуни одговор. Па због тога је потребно да сваки онколог, хематолог уз консултацију са изабраним лекаром то и процени. Родитељи који планирају да имају потомство , поготово девојке, односно жене треба да се вакцинишу, јер није уопште препоручљиво да у другом трећем, месецу трудноће, па чак и у петом, шестом или при крају термина да оболе и добију Ковид 19”, закључио је Тошић.

Др Александар Пајовић, директор чачанског Дома здравља, фото: ГЗС

Др Александар Пајовић, директор чачанског Дома здравља је нагласио да општа слика о проценту заражених је највећа у Ивањици, у општини Лучани, Горњи Милановац, у Чачку то је око 30 одсто позитивних од броја тестираних, самим тим због гужви у Дому здравља, отворили смо и ковид амбуланту у Љубићу која ради у две смене.

„Јуче су прегледане 424 особе, а 158 првих прегледа, викенд ће показати можда смањење, јер обично суботом и недељом буде смањен број прегледа. Оно што је ново у односу на претходну ситуацију и месеца да се кроз наше собе за изолацију које су у дечијем диспанзеру где се прегледају и предшколска и школска деца, тај број се кретао негде од 150 до 120. Деца са фебрилним стањима која пролазе кроз собзу за изолацију од 40 до 20 буде позитивне деце. Организационо смо урадили све што смо могли, има и у нешем медицинском кадру оболелих, не велики број, али свавако отежава ситуацију. Требало би да се отвори „Анемија” у Ивањици, размишља се и о Плавој хали у зависности од ситуације па ћемо се организовати и помакгати једни другима”, закључио је др Пајовић.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


KOVID 19 RADNI TIM CACAK DR AKSENTIJE TOSIC DR ALEKSANDAR PAJOVIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.118.359 посета
Тренутно на сајту: 360 посетилац(a)