Превентивно оснаживање породице један од нових програма Дечијег СОС села 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Превентивно оснаживање породице један од нових програма Дечијег СОС села
Trenutno na sajtu: 295       |       Podeli:
26.09.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - Организација СОС Дечија села заједно са СОС Дечијим селом Краљево центром за подршку деци и породици
Фото: ГЗС

већ неколико месеци уназад има одличну сарадњу са градом Чачком, а све са циљем како би се пољуљаним породицама, али и деци која живе у нездравим срединама помогло на при ефикаснији начин. Од укупно 7000 корисника СОС Дечијих села широм Србије, сваки четврти је дете, што представља велики проблем данашњице.

 

Фото: ГЗС

"Нема јасне статистике колико је породица у ризику, али ми рачунамо да је то бар 10 одсто од породица које су на граници или испод линије сиромаштва и зато сматрамо да је овакав вид подршке изузетно важан. Ми смо за сада једина услуга овог типа у Чачку, надам се да ћемо у сарадњи са локалном самоуправом успети да очувамо породице које имају здраве снаге да брину о својој деци", рекла је Весна Марковић, национална директорка Фондације СОС Дечије село Србије.

Весна Марковић, национална директорка Фондације СОС Дечије село Србије Фото: ГЗС

Деције СОС село у Краљеву постоји већ 18 година и за то време око 170 деце добило је атекватну негу, али пре свега љубав и подршку. У најновији превентивни програм који се односи на јачање породица измедју осталих локалних самоуправа укључио се и град Чачак.

 Биљана Зорић Димић директор СОС Дечијег села Краљево Фото: ГЗС

"Просле године смо направили један корак више и кренули ка превентивним програмима, односно ка програму јачања породице, овај програм подразумева причање са породицама код којих постоји ризик од издвајања деце, пре свега дајемо им саветодавно психолошку подршку како би се оснажити родитељски капацитети тих родитеља, а затим и едукативну подршку, а у једном делу и материјалну подршку. Овај програм након Краљева убрзо смо проширили и на град Чачак, али и остале локалне самоуправе. Многа деца која су били наши корисници основали су своје породице, добили своју децу, са многима од њих смо и даље у контакту, као један вид неформалне, родитељске подршке", рекла је Биљана Зорић Димић директор СОС Дечијег села Краљево.

 Владан Милић заменик градоначелника Фото: ГЗС

"Чачак се укључио у овај хуманитрни рад, пре неколико месеци када је код нас отворен Центар као део СОС Дечијег села Краљево, њихови стручњаци су већ на терену, разговарају са породицама, а град ће пружити логистичку и сваку другу подршку која им буде била потребна. У овоме видимо начин да се подигне породицама који очекују помоћ и од локалне самоуправе и од државе, како би се те породице оснажиле", рекао је Владан Милић заменик градоначелника.

 

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


sos decije selo cacak prevencija osnazivanje porodice

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.796.941 посета
Тренутно на сајту: 294 посетилац(a)