Ако одбију мораторијум, пензионери морају сами да уплаћују рате у банци 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Ако одбију мораторијум, пензионери морају сами да уплаћују рате у банци
Trenutno na sajtu: 632       |       Podeli:
05.08.2020 | 0 коментар(а)



Фонд ПИО обуставио је административне забране на кредите, па најстарији морају у редове ако неће одлагање и увећање рата.

Иако би могућност да одбију нови двомесечни мораторијум на отплату кредита и наставе са редовним измиривањем својих обавеза требало да имају сви дужници, то са пензионерима није случај.

У њихово име одлуку о застоју отплате рата кредита донео је Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање (Фонд ПИО) и листом за све потврдио ту опцију. А ако желе да одбију мораторијум, морају сами директно да уплаћују рате.

Може и електронски

У то се лично уверила Марина С. (презиме познато редакцији) када је покушала да обавести банку да не жели мораторијум.

- Имам кеш кредит, за који ми рате нису велике, и желим то да што пре отплатим. Први мораторијум ми је некако измакао, нисам се снашла да га стопирам и већ ми је стигло обавештење да су ми преостале рате увећане. Не много, али ипак увећане. И сад сам чврсто решила да нећу мораторијум. Међутим, у банци су рекли да да ми се мораторијум аутоматски уводи по одлуци Фонда ПИО јер сам пензионер - прича нам саговорница.
У банци су јој, како нам каже, казали и да је опција да иде сама тамо, па уплати тај износ рате или да то учини електронски на њену партију кредита.

Страх од короне

- Електронско банкарство немам и не умем с тим да баратам. Покушала сам јуче да одем у банку и, кад сам видела колики је ред, вратила сам се јер не смем да стојим међу толико људи, бојим се короне - закључује Марина.

Да је пензионерима листом уведен мораторијум аутоматски, потврдили су нам и у Фонду ПИО:

- У складу са одлуком о привременим мерама за банке ради ублажавања последица пандемије, фонд је почев од исплате пензија за јул 2020. привремено обуставио спровођење административних забрана на пензије корисника по основу кредита код банака. Мораторијум ће Фонд ПИО применити на све кредите код банака који доспевају почев од 1. августа до 30. септембра 2020, а примењује се на исплату пензија за јул и август.

Даљу обуставу од пензија по основу кредитанаставиће почев од исплате пензије за септембар:

- Корисник пензије који у договору са банком одбије мораторијум, начин уплате доспеле рате за јул и август договара са банком и уплату врши у банци.

У НБС кажу за Курир да су пензионерима по питању одбијања мораторијума омогућена иста права као и свим другим дужницима: „Дужник који у договору с банком одбије мораторијум, начин уплате доспеле рате кредита за јул и август договара у директној комуникацији са банком и уплату рате врши у банци“.

 

ГЗС / Курир

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


moratorijum banke penzioneri

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.147.063 посета
Тренутно на сајту: 628 посетилац(a)