Колика је носивост људске душе 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Колика је носивост људске душе
Trenutno na sajtu: 580       |       Podeli:
10.12.2017 | 0 коментар(а)



Ча­чак – Како је и зашто белогардејка и племкиња Дарија Михаиловна Гончарова, касније Реброва

и Шербакова, дивним рукописом на руском, забележила и у Чачак послала своју животну драму.

Жи­во­то­пис Да­ри­је Шер­ба­ко­ве, суд­би­ном во­ђе­не да нај­леп­ше го­ди­не про­ве­де по­ту­ца­ју­ћи се пре­ко пла­не­те, са из­бо­ром из­ме­ђу бе­де и оча­ја, не­из­бе­жно пи­та: шта све же­на мо­же да из­др­жи и ко­ли­ка је но­си­вост људ­ске ду­ше? Овај свет угле­да­ла је 1903. у Ор­џо­ни­кид­зеу (да­нас Вла­ди­кав­каз) а на­пу­сти­ла га про­ле­ћа 2004. у Рич­мон­ду на се­ве­ру САД, са­му­ју­ћи у ста­рач­ком до­му и да­ле­ко од род­ног Кав­ка­за, а у 101 го­ди­ну на­о­чи­те ру­ске плем­ки­ње ста­ла су бар три жи­во­та.

У сво­јој 94. смо­гла је сна­ге да се­стри­ћу Ју­ри­ју Бо­ка­ре­ву, је­ди­ном пре­о­ста­лом ро­ђа­ку ко­ји је с по­ро­ди­цом жи­вео у Чач­ку, опи­ше сво­је стра­да­ни­је, див­ним ру­ко­пи­сом на ру­ском. По­сле Ју­ри­је­ве смр­ти, ње­го­ва су­пру­га Ма­ри­ја Бо­ка­рев про­на­шла је на ње­го­вом сто­лу све­жањ тет­ки­них пи­са­ма, про­чи­та­ла и, по­тре­се­на, од­лу­чи­ла да их ових да­на пре­при­ча и штам­па у ма­лом са­ми­зда­ту, „Из­бе­глич­ка суд­би­на Да­ри­је Шер­ба­ков”.

Да­ша је има­ла се­стру На­та­ли­ју и бра­ћу Бо­ри­са и Алек­се­ја (ста­ри­је од се­бе) и че­сто су се се­ли­ли јер им је отац Ми­ха­ил Гон­ча­ров био офи­цир Цар­ске вој­ске. Ок­то­бар­ска ре­во­лу­ци­ја (1917) за­те­кла их је у Је­ка­те­ри­но­сла­ву у Укра­ји­ни (да­нас Дње­про­пе­тровск) и ту је оста­ла у ста­ну са се­стром и мај­ком Ка­та­ри­ном, јер су отац и бра­ћа мо­ра­ли у рат. Јед­ном је у њи­хо­ву тр­пе­за­ри­ју, из ко­је су ма­ло пре то­га иза­шле, уда­ри­ла гра­на­та. Не­ко вре­ме у ста­ну је жи­ве­ло и 15 вој­ни­ка, а за три го­ди­не бо­рав­ка у гра­ду су се 18 пу­та сме­њи­ва­ле раз­не вој­не гру­пе: ке­ти­ло­ри, пе­тљу­ров­ци, мах­но­ов­ци, бе­ло­гар­деј­ци (њи­хо­ви), бољ­ше­ви­ци...

 

Дарија Шербакова

На кра­ју су мај­ку од­ве­ли у „чре­зви­тај­ку”, му­чи­ли­ште где су ра­ди­ле са­мо пла­ће­не уби­це, али је на­го­во­ри­ла јед­ног чу­ва­ра да је пу­сти, обе­ћав­ши му ми­лост ако бе­ли по­бе­де цр­ве­не. По­том је с де­вој­ка­ма (На­та­ли­ја 19, Да­ри­ја 16) те­рет­ним во­зом сти­гла до Но­во­си­бир­ска, где су хи­ља­де че­ка­ле брод за од­ла­зак из за­па­ље­не Ру­си­је, као је­ди­ну на­ду.

На ла­ђи су про­ве­ле два ме­се­ца и нај­зад сти­гле до грч­ког остр­ва Лем­нос (спа­ва­ло се на зе­мљи и про­стир­ци од оде­ла) и оп­ста­ле су по­ла го­ди­не, не чув­ши ни­шта о Ми­ха­и­лу, Бо­ри­су и Алек­се­ју. Но­вем­бра 1920, опет бро­дом, сти­гле су до Со­лу­на а ода­тле, по рас­по­ре­ду, кре­ну­ле у Кра­ље­ви­ну Ср­ба, Хр­ва­та и Сло­ве­на­ца где их је, у Алек­син­цу, до­че­као сре­ски на­чел­ник. То је већ бо­ље, сле­де­ћа тач­ка би­ла је Со­ко­ба­ња где су све три од­мах сме­ште­не у го­сти­о­ни­цу. Ту се не­ки ста­ри мо­мак ра­ди же­нид­бе за­ни­мао за На­та­ли­ју.

Баш у то вре­ме по­след­њи бе­ло­гар­деј­ци по­вла­чи­ли су се с Кри­ма и Кав­ка­за, ме­ђу њи­ма и Ми­ха­ил Гон­ча­ров, а Ка­та­ри­на је пре­ко Цен­тра за еми­гран­те у Бе­о­гра­ду са­зна­ла да су он и Бо­рис у Ти­те­лу, у Бач­кој, па је брат та­мо пре­вео и се­стре а Да­ри­ја се по­том крат­ко шко­ло­ва­ла у Бе­лој Цр­кви, где је ру­ска за­јед­ни­ца осно­ва­ла Де­во­јач­ки мар­јан­ски ин­сти­тут. Сви Гон­ча­ро­ви, укљу­чу­ју­ћи и Алек­се­ја, не­ком сре­ћом, об­ре­ли су се 1921. у Бе­о­гра­ду, где је На­та­ли­ја ди­пло­ми­ра­ла на ме­ди­ци­ни и уда­ла се за ко­ле­гу Алек­сан­дра Бо­ка­ре­ва (Ју­ри­је­вог оца).

А Да­ша се у на­шој пре­сто­ни­ци упи­са­ла на сту­ди­је хе­ми­је и уда­ла за шу­мар­ског ин­же­ње­ра Вла­ди­ми­ра Ре­бро­ва, али ни­су има­ли де­цу па је би­ла на­ро­чи­то ве­за­на за се­стри­ног си­на Ју­ри­ја. И ов­де су се 1944. по­ја­ви­ли бољ­ше­ви­ци, са­да из СССР-а, а Ре­бр­о­ви су, го­ди­на­ма пре то­га стра­ху­ју­ћи од та­квог су­сре­та јер се мо­гао на­слу­ти­ти, из Бе­о­гра­да по­бе­гли у хр­ват­ски Кар­ло­вац. Авај, мо­ра­ли су и ода­тле да утек­ну и то у Аустри­ју, у ло­гор, где их је жи­вот раз­дво­јио. Да­ша је уско­ро од Цр­ве­ног кр­ста до­би­ла вест да је њен су­пруг по­ги­нуо не­где.

Удо­ви­ца је у ло­го­ру упо­зна­ла ко­зач­ког офи­ци­ра Ко­сту Шер­ба­ко­ва, ко­ји је та­ко­ђе бе­жао од ју­го­сло­вен­ских ко­му­ни­ста, узе­ли су се не­где у се­вер­ној Ко­ру­шкој. А 1952, кад је не­срећ­ној плем­ки­њи већ би­ло 49 го­ди­на, бро­дом су чи­тав ме­сец пло­ви­ли од Евро­пе до Њу­јор­ка и ту се скра­си­ли. Да­ша се у том ве­ле­гра­ду за­по­сли­ла у фа­бри­ци ку­па­ћих ко­сти­ма, ту оста­ла до пен­зи­је, сте­кла при­сто­јан стан и за­по­че­ла но­ви жи­вот. Кад се Ко­ста пен­зи­о­ни­сао пре­се­ли­ли су се се­вер­ни­је, у Рич­монд у Меј­ну, где је кли­ма би­ла на­лик ру­ској. Ту су је Ју­риј и Ма­ри­ја Бо­ка­рев по­се­ти­ли 1987. уса­мље­ну, јер јој и дру­ги му­же пре­ми­нуо не­ку го­ди­ну пре.

"Ни­ма­ло ни­је ли­чи­ла на же­ну ко­ја је у жи­во­ту има­ла то­ли­ко те­шко­ћа. Жи­ве­ла је у јед­но­спрат­ној згра­ду у пе­то­соб­ном ста­ну, чи­ла у 84, увек спрем­на да оби­ђе­мо око­ли­ну и мно­ге мар­ке­те. Стан је уре­ди­ла с ме­ром: на зи­ду Да­ши­не рад­не со­бе, ле­во од сто­ла, ста­ја­ла је фо­то­гра­фи­ја ње­ног дру­гог му­жа с ко­ле­га­ма и ца­рем Ни­ко­ла­јем Ро­ма­но­вим у сре­ди­ни, а на су­прот­ном зи­ду сли­ка где је Ко­ста био са срп­ским кра­љем Алек­сан­дром Ка­ра­ђор­ђе­ви­ћем", ка­же Ма­ри­ја Бо­ка­рев за „По­ли­ти­ку”.

Тра­гич­на суд­би­на ко­за­ка

Ма­ри­ја Бо­ка­рев из Да­ши­них пи­са­ма по­себ­но из­два­ја бе­ле­шке о тра­гич­ној суд­би­ни ви­ше од 20.000 ру­ских ко­за­ка, ко­ји су на кра­ју Дру­гог свет­ског ра­та бе­жа­ли из СССР-а јер су им Нем­ци обе­ћа­ли по­кра­ји­ну Фри­у­ли у се­вер­ној Ита­ли­ји. Сти­гли су но­се­ћи ства­ри и го­не­ћи сто­ку, с хи­ља­ду ко­ња и по­не­ком ка­ми­лом. Али упра­во у вре­ме њи­хо­вог при­спе­ћа Не­мач­ка је ка­пи­ту­ли­ра­ла, ита­ли­јан­ски пар­ти­за­ни про­те­ра­ли су их у Аустри­ју.

А ода­тле Ен­гле­зи, ко­ји су ту за­во­ди­ли ред, про­сле­ди­ли очај­ни­ке на­зад, у Со­вјет­ски Са­вез, по спо­ра­зу­му с Јал­те. За­гр­ље­ни, мо­ли­ли су за спас, али Шко­тлан­ђа­ни су их рас­те­ра­ли ба­јо­не­ти­ма, уба­ци­ли у ва­го­не за тран­спорт и за­ку­ца­ли да­ске. Од та­ко ис­по­ру­че­них 22.000 ко­за­ка, ме­ђу ко­ји­ма је би­ло и 3.000 ста­рих еми­гра­на­та ко­ји су из Ру­си­је по­бе­гли 1917, а у Аустри­ји се за­те­кли 28 го­ди­на ка­сни­је, бе­же­ћи из др­жа­ве у др­жа­ву, око 4.000 ових не­срећ­ни­ка ипак је ус­пе­ло да се спа­се у бес­пу­ћу Ал­па и ко­ли­ба­ма из­ме­ђу Лин­ца и Дел­за­ха.

 

Политика, Г. Оташевић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.098.124 посета
Тренутно на сајту: 581 посетилац(a)