Туристи са Златибора уместо магнета кућама носе пршуту и кајмак 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Туристи са Златибора уместо магнета кућама носе пршуту и кајмак
Trenutno na sajtu: 488       |       Podeli:
02.02.2020 | 0 коментар(а)



Чајетина - Оно што је јако важно на путовањима, јесте да се са сваког вратите са бар једним сувениром. Међутим, на Златибору је то
Странци преплавили златну планину, фото: РИНА

мало другачије јер се уместо са магнетима и разгледницама туристи кућама враћају са - пршутом, кајмаком, сланином и сиром.

 
"Нигде тезге не миришу као на Златибору и зато одавде увек носимо најукусније и најмасније сувенире. Ако се вратимо без тога, као да на овој планини нисмо ни били", каже уз осмех за агенцију РИНА Александар Травар, туриста који је у Западну Србију стигао из Војводине.
 Златиборски сувенир, пршута, фото: РИНА
 
Али, како би на златиборским тезгама пазарили најбољи кајмак или пршуту у куповину се, како кажу домаћице, ипак мора кренути са великим предзнањем.
 
"Дугачак је пут од млека до кајмака. Прво се вари, затим салива. Онда се са врха, као и иначе у животу, скида кајмак а од преосталог млека праве се сиреви. Најбољи су тврди сир и млади кајмак који се растеже кад га ставите на кашику", објашњава Златибoркa, Наташа Анџић за РИНУ.
 
Наташа Аџић, фото: РИНА
 
За добру пршуту најбитнији су квалитетно месо, сува букова дрва, а процес сушења је још бољи ако је напољу мраз.
 
"Кад се сече, морају комади лепо да се одвајају и не сме преко средине да има таман круг, већ да буде свуда једнака. Само таква пршута је добро осушена и најукуснија", каже Наташа.
 
Да је пршута изузетно битна, не само туристима који је као сувенир носе са ове планине, већ и самим Златиборцима доказ је и то што су у част овог сухомеснатог производа организовали и читаву манифестацију - чувену пршутијаду.
 
ГЗС/ РИНА
Дуг пут од млека до доброг кајмака, фото: РИНА



PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.450.631 посета
Тренутно на сајту: 489 посетилац(a)