Чачак поново оснива велику сточарску задругу 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Чачак поново оснива велику сточарску задругу
Trenutno na sajtu: 365       |       Podeli:
18.05.2019 | 0 коментар(а)



Чачак – Предузимљиви одгајивачи и пољопривредни инжењери из чачанског краја и са Пештери одлучили су да оснују велику сточарску задругу,
Изложба расне стоке у Мрчајевцима, пре десет година, фото: РИНА

баштинећи дуговеку традицију гајења говеда и оваца у овом делу Србије. Замислили су да се зове „Сточар продукт Чачак” и сели су да би утаначили како посао даље може да иде.
„Основни циљ ове сложене сточарске задруге јесте подизање извозне кланице за говеда и овце и испорука за сва тржишта света, арапско подручје и државе Европске уније, са свим, најсавременијим стандардима данашњице за ову делатност. Чачак је некад био центар за ову производњу и циљ нам је да, опет, рачунајући на фармере од Шапца до Крушевца и од Крагујевца до Дрине годишње одгајамо и купцима испоручимо 15.000 говеда и 2.500 оваца” - каже за РИНУ Радич Нешковић, покретач овог посла.

Заседање иницијативног одбора СЗ „Сточар продукт” данас у Чачку, фото: РИНА

Он је, као следећа два циља, истакао:
„Образовање извозне службе за пласман нашег меса на арапска и европска тржишта, по угледу на некадашње извознике какви су били `Центрокоп`, `Србокоп`, ` Агроекспорт` и `Генекс`. Затим, успостављање финансијске и развојне службе за напредак задругарства. За овај подухват очекујемо подршку локалне самоуправе у Чачку и Министарства за регионални развој.”
Нешковић је седамдесетих био оснивач чувеног чачанског „Сточара” који је имао престиж и углед на међународној пијаци меса, а данас је председник Сточарске задруге „Сточар Чачак 2017”.
„Наша сложена задруга, коју управо оснивамо, за почетак би објединила кооперанте који за клање и извоз гаје 4.000 јунади годишње, ту је и матична фарма бившег `Сточара` у Мрчајевцима са капацитетом од 2.500 товљеника, док наши пријатељи с Пештери имају у тову око 2.500 оваца” - објашњава Нешковић.
Истиче, такође, да би седиште будуће кланице било на подручју Чачка, додајући да су о томе „већ обављени одређени разговори”.
У кратком опису овог посла Саша Стевановић, члан Скупштине Задружног савеза Србије, наглашава:
„Оснивањем сложене сточарске задруге у Чачку и изградњом кланице, успоставила би се одржива кооперативна сточарска производња, на подручју Краљева, Чачка, Лучана, Ивањице, Пожеге, Горњег Милановца, Љига, Кнића, Крагујевца, Тутина, Сјенице, Пазара, Ужица и Пријепоља. То подразумева и активирање фарми које данас нису искоришћене. Пре три деценије `Сточар` из Чачка је заједно са кооперантима овог краја гајио 10.000 говеда у турнусу и испоручивао купцима из Грчке, Италије и арапског света, за 15 милиона долара годишње. Матична фарма у Мрчајевцима са 2.500 товљеника и још 70 узгајалишта по селима са 50 до 150 грла, били су 1989. године највећи извозници живе стоке из СФРЈ”.


Данашњој седници иницијативног одбора у просторијама ГрО ПУПС – а у Чачку присуствовали су Муамер Медовић, директор СЗ „Пештер органик” (Тутин), Шабан Булић, директор СЗ „Пештерско руно” (Тутин), Фехим Куртовић, председник Скупштине СЗ „Пештерско руно”, Ридван Џелић, директор СЗ „Пештерско стадо” (Тутин), Тихомир Ђуровић, директор СЗ „Сточар 2017”, Александар Јевтовић, председник Скупштине СЗ „Сточар 2017”, Радован Веселиновић, директор ЗЗ „Прањанка” (Прањани), Радич Нешковић, Саша Стевановић и Ило Михајловски, потпредседник ГрО ПУПС – а у Чачку.

РИНА

Чемерно, стадо оваца




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.345.014 посета
Тренутно на сајту: 365 посетилац(a)