Каменогорац Раде не спава ноћима, плафон се руши, а он немоћан да било шта уради 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Каменогорац Раде не спава ноћима, плафон се руши, а он немоћан да било шта уради
Trenutno na sajtu: 522       |       Podeli:
05.11.2020 | 0 коментар(а)



Пријепоље - Раде Цмиљановић (55) из пријепољског села Камена Гора овдих дана са зебњом гледа
Раде Цмиљановић од страха да ће се кров и плафон не уруше не спава ноћима, фото: ГЗС

гледа у небо, јер ће се са првим зимским данима наставити и његове дугогодишње муке. Овај горштак живи сам у кући која је стара и оронула, а плафон сваког тренутка прети да му се обруши на главу, па како каже, од страха не спава ноћима.

Раде је нарушеног здравља, после операције уха у Београду носи слушни апарат, а од последица болести коју је прележао у детињству, руке су му значајно онеспособљене, па како каже, са годинама све теже функционише.

Раде Цмиљановић: Године и болест стежу а ја сам немоћан да било шта урадим, фото: ГЗС

„Док сам био млађи, некако сам се и борио, радио сам до 2002. године у погону Текстилног комбината овде у Каменој Гори, борио сам се и да обдржим домаћинство, старао се о непокретној мајци, али сада је све теже. Шта год да узмем у руке да урадим, само испада”, прича Раде.

До његове куће стиже се земљним путем дужине око 800 метара, који се одваја од главног и туда је најбезбедније прећи пешке, али кад падне снег и то је немогуће.

“Снега се плашим највише, не може се лако прићи кући, а кад невеје ја само гледам у кров и плафон и чекам кад ће да се сруши. Кровна конструкција је пропала скроз, рогови, подрожњааче су трули, а црепови оштећени, жив нисам кад дуне јачи ветар, а о снегу да вам и не причам”, јада се Раде.

Морао је каже да у собу постави греде које подупиру плафон да би колико – толико смањио опасност од пропадања, али због прокишњавања стално опада малтер, па га често грудва отпала са плафона и пробуди, после тога, вели Раде, нема спавања.

Усред собе греде, али опадање малтера не може се спречити, фото: ГЗС

Овј Каменогорац скоро у потпуности зависи од других, а први комшија му је на километар удаљености.

„Не могу да грешим душу, помажу ме комшије, дотерају сточну храну, купе ми лекове и нешто од хране”, каже Раде који нема никаква примања, сва имовина му је једна крава и стари воћњак.

Председник МЗ Камена Гора Живко Кијановић каже да је Раде заиста у тешкој ситуацији и да би му помоћ добродошла.

Кровна конструкција трула, Фото: ГЗС

„Најпрече је да му се поправи кров и плафон, ми бисмо се овде организовали да му то урадимо, само кад би неко хуман могао да донира грађевински материјал и цреп”, каже Кијановић, који за овог човека има само речи хвале.

 

Глас западне Србије

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


prijepolje kamena gora rade cmiljanovic plafon rusenje pomoc

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.109.592 посета
Тренутно на сајту: 522 посетилац(a)