Мушкатла јесте краљица балкона, али ако су терасе на сунчаној страни сурфиније су неприкосновене 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Мушкатла јесте краљица балкона, али ако су терасе на сунчаној страни сурфиније су неприкосновене
Trenutno na sajtu: 315       |       Podeli:
06.05.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - За разлику од претходних година, када је цвеће красило балконе већ у првим данима
Мушкатле краљице балкона, фото: РИНА

априла, сезона ове године почела је нешто касније. Лоши врменски услови су један од разлога, али и поскупљење које није заобишло ни ову производњу јер су цене цвећа знатно више услед поскупења репро материјала. Ипак, оне домаћице које га воле и даље не одустају од њега. Најтраженије овог пролећа су сурфиније и мушкатле које захтевају посебну негу, и место на ком ће се наћи.

Са великим предзнњем домаћице морају у куповину цвећа, фото: РИНА

"При куповини цвећа морамо знати колико нам је сунчана тераса на којој би поставили наше биљке. Постоје мушкатле које доста добро подносе сунчане позиције али исто тако постоје и оне које не воле да у току најтоплијег дела дана буду директтно изложене на сунцу. Такође, постоји избор да ли желимо да биљке буду у падајућој форми, или на изглед жбунасте и то су неке две најзначајније поделе код мушкатли и цвећа. У првом периоду када се биљке пресаде у саксије пожељно је ставити прихрану којима поспешују масу или бујност биљци. Када оне крену са цветањем, додаје се прихрана за пораст цвета", казала је за РИНУ, Весна Чвркић, узгајивач цвећа.

За све домаћице које имају сунчане терасе, ледене мушкатле најбољи су избор и све до јесени красиће дворишта.

"Оно што је последних пар година најтраженије су калиопи из врста мушкатли, са врло раскошним и богатим цветом, јако добро подносе сунчане позиције, нису у падајућој форми али опет нису ни класичне жбунасте, тачније оне расту на све стране. Трапезасте су форме и увек служе на понос свакој домаћици која их гаји. Оно што је на другом месту одмах иза калиопа, свакако су ледене мушкатле, које се деле са густим и ретким цветом и оно по чему су специфичне јесте да када се пусте да падају, знају да могу ићи и до једног метра њихова крошња, на шта се домаћице врло често опредељују", истиче она.

Весна Чвркић, фото: РИНА

Сунчане позиције воле сурфиније, ко их једном одабере за своје двориште, од њих не одустаје, једино на шта се посебно мора обрати пажња свакако јесте прихрана.

"Сурфиније су биљке које воле сунчане позиције јер им је јако потребно за цветање. Ко се једном одлучи да их постави на своју терасу, уврло радо их купују сваке године, јер на изглед су знато раскошније од осталих биљака, оно само траже јесте уредно заливање, редовна прихрана, једноставно морате знати како она дише" додаје Чрвкићева.

 


РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak muskatle cvece surfinije

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.366.448 посета
Тренутно на сајту: 316 посетилац(a)