Пехари за најизворније певање отишли на Пале и у Рогачицу 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Пехари за најизворније певање отишли на Пале и у Рогачицу
Trenutno na sajtu: 602       |       Podeli:
20.08.2018 | 0 коментар(а)



Ивањица, Прилике - У Приликама је 17.августа одржан 16.Фестивал изворне српске песме у оквиру манифестације

„Преображење 2018“, саопштено је на званичном сајту општине Ивањица.

Оно најлепше што наш народ има као богату културну традицију јесте изворна српска песма по којој је Ивањица препознатљива.

Традиционални 16. Фестивал изворне српске песме у Приликама окупио је 66 певачких група из свих крајева Србије, Републике Српске, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Крајине, да покажу како се чува традиција, изворно народно стваралаштво и културолошки идентитет Србије. За титулу најбољих такмичило се 28 женских и 36 мушких група, док су две групе наступиле као гости Фестивала.

Наступ група пратио је и оцењивао жири од три члана: етномузиколог и члан Савеза аматера Србије, Мирјана Дробац, музички уредник РТС-а, Илија Павловић из Београда и професорка музичке културе из Ивањице, Анита Пешић Ивковић.

По оцени стручног жирија, прво место и пехар у женској конкуренцији освојиле „Планинке“ са Пала из Удружења за очување традиције и културе са песмом „Романијо док ти име траје“, а у мушкој „Сложна браћа“ из Рогачице са песмом „Стој Дрино“. Друго место и пехар у женској конкуренцији припало је „Рибници“ из Краљева, док у мушкој конкуренцији друго место деле „Рибница“ и КУД „Абрашевић“ из Краљева. Пехари за треће место остају у Ивањици, у женској конкуренцији припада „Белим радама“ а у мушкој конкуренцији КУД-у „Ђердан“ и групи „Ооморика“.

Најбољи женски солиста је Биљана Ивановић из групе „Славуј“ из Севојна, а мушки Бранимир Пантелић из етно удружења „Завичај“ Злакуса.

По оцени вођа група, најбоља женска група је „Беле раде“ из Ивањице а мушка, „Свети Ђорђе“ из Новог Горажда. Најстарији учесник фестивала је Мица Тодоровић која има 90 година из Удружења пензионера „Треће доба“ из Косјерића, а најмлађа је Анђелија Ћеркасов са 12 година из групе „Здравац“ из Бора, којима су припале плакете. Посебна захвалница за младе таленте припала је младој женској певачкој групи „Лазарице“ из Крушевца, а за најредовније учешће на фестивалу и број победа, плакета је припала женској групи „Дукат“ из Косјерића.

Фестивал је почео окупљањем и пријављивањем учесника у ОШ „Сретен Лазаревић“, дочеком гостију старим српским обичајем уз погачу и со, кафу и ракију, затим је уследило извлачење редних бројева наступа група, дизање фестивалске заставе уз химну фестивала „Шта то радиш Маро“ и заједничко коло. Свечани дефиле свих учесника програма у народним ношњама и са транспарентима од школе до центра Прилика, као лепши део фестивала  и ревија народних ношњи, изазвао је велико одушевљење присутних  посетилаца.Заједнички ручак за учеснике фестивала обављен је уз благослов свештенства и посну трпезу, јер се фестивал одржава у дане поста поводом хришћанског празника, Преображења Господњег.

У 16 часова почео је такмичарски део фестивала свечаним наступом фолклорног ансамбла Дома културе Ивањица који су се представили „Играма из Лесковца“. У ревијалном делу публика је уживала уз звуке трубачког оркестра „Вељка Остојића“ и певачицу народне музике Наду Топчагић у пратњи оркестра Неша бенд из Београда.

Организатори манифестације су : МЗ Прилике, КУД „Прилички Кисељак“, ОШ „Сретен Лазаревић“ Прилике, Дом културе Ивањица и Туристичка организација Ивањица. Генерални покровитељ, општина Ивањица а манифестацију подржава Министарство културе и информисања Републике Србије.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.104.383 посета
Тренутно на сајту: 602 посетилац(a)