Невероватан изум деда Радосава: У јеку епидемије осмислио корона вентилатор 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Невероватан изум деда Радосава: У јеку епидемије осмислио корона вентилатор
Trenutno na sajtu: 441       |       Podeli:
09.12.2021 | 0 коментар(а)



Косјерић – У доба пандемије корона вируса свако се против пошасти бори на неки свој начин.
Невероватан изум деда Радосава: У јеку епидемије осмислио корона вентилатор, Фото: РИНА

Ношење маске, држање дистанце, пуно витамина и чешће прање руку него што то чинимо иначе су најчешћи којима прибегавамо, пише РИНА. Међутим, деда Радосав Марковић из села Ражана код Косјерића отишао је корак даље и направио јединствен патент – корона вентилатор. Иако загазио у десету деценију живота (има 91 годину) каже да се до сада није заразио, а да је за то заслужан управо његов необичан изум.

Фото: РИНА

„Кад се захуктало све ово са короном одлучио сам да направим вентилатор који у просторију убацује свеж ваздух, а напоље избацује вирусе и бактерије. Чак и муве тера из просторије ако их има, притом и додатно хлади простор. Додао сам и један део у ком стоји алкохол, па се избацивањем тих честица дезинфикује простор. То што се нисам заразио по мени, дугујем само овом вентилатору, који је „терао“ вирусе и бактерије из простора у ком свакодневно боравим“, рекао је деда Радосав за РИНУ.

Како каже, ово није први пут дс сам осмили и направи неку чудну справу која је њему и супрузи помагала у домаћинству. Све што очима види, овај витални старац са падина Маљена може рукама и да направи. По струци је електиричар, па му је то додатно олакшало рад на патенту.

„Имао сам доста старих делова у мојој радионици које сам искористио. Мотор који га покреће је јако мали и троши врло мало електричне енергије, око једног киловата. Пре овог вентилатора направио сам покојној супрузи машину која јој помаже у пребирању пасуља и одваја зрна од трунки које остају. То је био заиста тежак посао, али успео сам“, прича Радосав.

У селу га већ познају као одличног мајстора, а тек сад схватају да иако се ближи стотој деда Раћо прави иноватор. Осим два вентилатора која могу стати раме уз раме са неким савременим патентима његово мајсторско знање у околини Косјерића чувају и бројне косилице, циркулари и машине за обраду дрвета.

 

 

 

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


DEDA RADOSAV KORONA VENTILATOR

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.510.162 посета
Тренутно на сајту: 441 посетилац(a)