Када пишете остављате траг 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Када пишете остављате траг
Trenutno na sajtu: 299       |       Podeli:
12.08.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Међународни дан младих, 12. август, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис

обележила је завршном радионицом „На почетку беше реч" за средњошколце.

Језичка и калиграфска радионица одржана је периоду од 29. јула до 12. августа 2019. године, а полазници су током пет радионичарских дана савладали основе калиграфије, сазнали чињенице о настанку писма и његовом развоју кроз пет хиљада година дугу традицију.

Водитељи радионице Тања Вуковић и Марија Радуловић су кроз занимљиве презентације приказали етапе развоја писма и теоријски представиле лепо писање, а калиграфска правила и практични део радионице осветлио је Никола Пеулић.

Десет средњошколаца је имало прилике да се упозна и са техникама писања и првим материјалима за писање попут глине, воштаних таблица, тканине, метала, папируса, пергамента итд. Посебан акценат стављен је на настанак и развој ћирлице и прве ћириличке споменике. Полазници су сазнали и занимљивости о настанку калиграфије – краснописа чији почеци датирају из 4. века пре н.е. и везују се за Кину. Они су своје умеће приказали исписујући одабране цитате које су украсили вињетама, инцијалима, заставицама и илуминацијама, а Чачани ће те радове имати прилику да виде на завршној изложби „Лето у Библиотеци 2019" која је планирана за септембар.

Овим сусретима настављен је циклус језичких радионица за средњошколце започет прошле године. С обзиром на успех радионица и исказано интересовање младих за овакве садржаје, Градска библиотека ће и у наредном периоду организовати активности које афирмишу српски језик и писменост, негују љубав према писаној речи и књизи.

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak biblioteka kaligrafija radionica

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.811.062 посета
Тренутно на сајту: 299 посетилац(a)