Срби имају најбољу шљивовицу на свету 



 


Срби имају најбољу шљивовицу на свету
14.07.2018 12:40 | 0 коментар(а)



Чачак - Ово је седма смотра најбоље српске шљивовице коју организује наша кућа, Чачак је једина локална самоуправа у Србији која има разумевања

за овај национални производ. Ове године ће, ускоро, да буде одржана локална, 21. смотра у Горњој Трепчи, најстарија у Европи, где од првог дана узорке препеченице оцењује иста комисија, колегијално и професионално. Чачак је уопште познат по шљиви, на свим континентима расту саднице осмишљене и произведене у Институту, и људи широм света ломе језике да би изговорили назив наше познате сорте – чачанска лепотица – рекао је др Бранко Поповић из Института за воћарство у Чачку, јуче на проглашењу најбољих српских препеченица за 2017. годину.

Подручје Србије има све неопходне агро – техничке услове за гајење шљиве, па дакле и ракије, а имамо и најбољу комисију која се може саставити.

-Сви знају да чачанска родна и чачанска лепотица у одговарајућем купажу могу дати врхунску шљивовицу, није онда чудно што је међу првих 20 прошле године пет ракија из околине Чачка. Држава Србија помоћи ће пројекат клонске селекције који ми радимо, да од аутохтоних сората ранке и пожегаче, али и стенлија, изабремо најбоље клонове који ће онда дати врхунске плодове и ракију – беседио је др Милан Лукић, директор Института.
Водећи српски научник за воћне ракије и професор Пољопривредног факултета у Земуну, др Нинослав Никићевић, који већ 37 година ради тај посао, саопштио је:
- Од јесени, др Поповић и ја почећемо да пишемо приручник за производњу воћних ракија. Дакле не уџбеник већ приручник: питање воћара – одговор наш. Ово је најбоља комисија за оцењивање на свету, и никад бољи квалитет шљивове препеченице није био него прошле године. На регионалним такмичењима лане је било 500 ракија, само у Осечини 261, овде је донето 50. Остаћу на челу комисије за оцењивање до 2020. и онда препуштам место др Ивану Урошевићу. Али, хоћу ово да унапредим, да се достављају по четири литра на оцењивање, лично сам спреман да идем од произвођача до произвођача да бих узимао узорке.

Др Никићевић је позван у Пулу да одржи предавање у марту идуће године, на међународном семинару о унапређењу производње алкохола у тој држави. У позиву се вели да ће му на располагању бити 45 минута, а свим осталим излагачима по 15.
Најбољу ракију у 2017. години испекла је дестилерија „Ток” са Гоча. Власник је Верољуб Урошевић који се 50 година бави овим послом, својевремено је био технички директор „Прокупца”, и његово излагање поздравила је аплаузом читава свечана сала Института у Чачку. А рекао је:

-Први засад шљива поставили смо на Гочу 1983. године, на 800 метара надморске висине, и четврт деценије улагали смо једино у воћке и бурад од храста китњака. Први пут смо се са ракијом у јавности појавили тек 2006. године. Ова, победничка, стара је 15 година, првих 5 одлежала је у новим, следећих 12 у старим бурадима а три последње године у бачви од 2.500 литара. И она је купаж од четири сорте, препоручујем воћарима да увек то раде, а не само од једне. Ми смо породично предузеће, послу су посвећена и моја деца, све троје, по образовању технолози.
Свака част.

Наш човек рекао би: Нико нема што Србин имаде. Па, нека нас критикују.

Г. Оташевић /ГЗС













Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 





















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 85.984.257 посета
Тренутно на сајту: 85 посетилац(a)