Жика Шареница пише за Курир: Прва виолина Србије 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni             

 
Жика Шареница пише за Курир: Прва виолина Србије
Trenutno na sajtu: 517       |       Podeli:
12.08.2019 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - На Сабору виолиниста у Прањанима од 16. до 18. августа окупиће се најбољи

уметници на виолини, попут Перице Васића и Моме Станојевића.

У ово село ретке лепоте на Сувоборским падинама у општини Горњи Милановац свратиће мајстори из читаве Србије, а богме и неки наши, већ признати у свету. Из Лондона долази и Бранко Ристић, родом из околине Ваљева. На факултету у Енглеској предаје ромску музику. Ево шта нам је рекао о својим мотивима да се такмичи:

„Многи се питају зашто бих се ја такмичио кад многима предајем музицирање. Мој одговор је зато што волим Србију, јер је виолина мој живот и зато што она баш ту звучи онако како треба. Не такмичим се за награду, већ за нове звуке који су јединствени, који напајају душу сваког човека на планети, и то сам видео свирајући на разним континентима и на скуповима који су светски познати. У Прањанима ћу се борити за нове тонове, нове звуке и за искрен аплауз”.

Перица Васић одржаће концерт на прањанској позорници, али у саборској организацији има још једну важну улогу, а то је селекторска.

„Имамо сјајне виолинисте и први пут укрстиће своје вештине на овој веома озбиљној светковини посвећеној виолини. Ако вам кажем да, поред Ристића, на бину излазе један Пилер, Момир Јовановић и Мануел, који су без сумње главни кандидати за саборску награду, звање прва и златна виолина Србије и кључеве нове ’ шкоде’ , онда вам је све јасно. Биће још десетак првокласних виолиниста”.

У прилог томе да ће Сабор у Прањанима постати главно мерило уметника на виолини, сведочи и податак да ће се овде појавити и млади виолинисти који пристижу и наредних година израстаће у велике звезде, заједно са Сабором. Међу њима су Адријан Машић, који долази из Беча, чудо од детета, али ништа мање занимљив је Јоца Васић, сјајан и велики таленат. У ту групу сврстава се и Бобан Васић, унук краља виолине Бобана Воза.

Биће две категорије такмичара, професионалци и млади до 15 година, и они ће свирати по два круга - мелодије по избору и једно коло.

Жири, који чине Перица Васић, Момчило Станојевић и Мицо Кујунџић, одредиће ко је прва виолина Србије, док ће награда публике Златна виолина припасти виолинисти чије коло буде најбоље и подигне публику на стадиону.

Такмичење ће се одржати на стадиону фудбалског клуба, али цело село је већ у знаку српске виолине. Ако је звук виолине за вас чаролија, наредни викенд одвојте за Прањане.

Препоручио
Ваш Жика Шареница




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.946.471 посета
Тренутно на сајту: 517 посетилац(a)