Др Левајац: Чачак не спада у градове са загађеним ваздухом 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Др Левајац: Чачак не спада у градове са загађеним ваздухом
Trenutno na sajtu: 359       |       Podeli:
20.12.2020 | 0 коментар(а)



Чачак – Начелница Центра за хигијену и хуману екологију чачанског Завода за јавно здравље др Милка Левајац каже да Чачак није град који

има проблем са загађеним ваздухом. Према њеним речима, информације о огромном загађењу у граду на Морави који последњих дана круже друштвеним мрежама нису базиране на званичним подацима.

Др Левајац је у изјави за најновији број “Чачанског гласа“ рекла да је концентрација чађи само током три дана у новембру прекорачила граничну вредност, док концентрација других загађујућих материја уопште није прелазила дозвољене граничне вредности.

– Чачак није град који има проблеме са ваздухом, јер ми немамо загађиваче, осим индивидуалних ложишта у грејној сезони. Али, то је прича из свих насељених места. Гасификацијом је доста поправљена ситуација, многе веће котларнице у центру града су прешле на гас. Велики значај има и изградња Улице 10, као обилазнице… Ипак, климатске промене и атмосферске прилике последњих година доприносе да се концентрација загађујућих материја неуобичајно више задржава у насељеним местима. И ове године до сада није било много падавина, ветра… – објаснила је она за “Чачански глас“.

Она је прокоментарисала и узнемиреност грађана због информација које су алармирале локалну јавност да је Чачак током неколико дана био међу најзагађенијим градовима у свету, барем судећи по појединим апликацијама и интернет сајтовима. Према речима др Левајац, реч је о подацима са приватног уређаја.

– Према мапи коју сам видела, уређај се налази на Авлаџиници. То нису званични подаци, тако да о томе не могу да говорим… Добро би било да имамо аутоматску мерну станицу са свим параметрима, али ми нисмо средина која то захтева, јер немамо термоелектрану или јачи извор загађења – сматра она.

У самом граду, са доста бетона, када нема ветра, како наводи др Левајац, загађујуће материје се задржавају дуже.

– То се догађа највише због временских околности, али и због географије самог места. На пример, Ужице је у котлини и уз све мере које предузимају, имају проблем задржавања магле и смога – каже Левајац за “Чачански глас“.

ГЗС/ Чачански глас




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak zagadjenje vazduh

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.902.244 посета
Тренутно на сајту: 360 посетилац(a)