У Ласцу и околним селима, све бољи услови за живот 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
У Ласцу и околним селима, све бољи услови за живот
Trenutno na sajtu: 372       |       Podeli:
25.11.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Између два рата за Лазац, идилично село расуто по брежуљцима и на обе стране лазачке реке, знало се и у Бечу.

У том периоду село је било познато и по пекмезу, куваном од шљиве пожегаче у огромним казанима у пекмезари, који је у дрвеним бурићима продаван Бечлијама, захваљујући, пре свега, земљорадничкој задрузи која је била велики ослонац села.

У срећана времена било је око 1700 душа, данас нешто више од 700, док је број ђака десетоструко мањи, него у ,,златно лазачко доба“, како воле да кажу вредни лазачки домаћини, оштроумни и интелигентни људи.

Да је тако потврђује и податак да у три куће у Ласцу данас живи четворо доктора наука: Драган и Слађана Јанковић, професори на Пољопривредном факултету у Лешку, затим др Kазимир Матовић, запослен у Ветеринарском институту у Kраљеву и Милош Чоловић, доктор наука у области рударства, који ради у Kосовској Митровици.

Из овог села потекло је још стотинак високо образованих људи, али и чувених занатлија, пољопривредника и радника, чиме се у Ласцу посебно поносе.
Последњих година чине се велики напори да се модернизацијом и изградњом сеоске инфраструктуре побољшају услови живота као би се бар задржао постојећи број становника, а у догледно време и повећао.

Захваљујући агилном руководству месне заједнице и помоћи локалне самоуправе у Kраљеву асфалтирано је петнаестак километара путева, реконструисан дом културе, побољшана нисконапонска мрежа, урађена улична расвета. Највише недостају земљорадничка задруга и амбулатна и то су задаци за наредну годину.

Обновљени храм враћа духовни живот

Свештеник Александар Миликић, и његови претходници, вишегодишњи председник црквеног одбора Часлав Ракић, са члановима одбора и верујућим људима целог краја, а уз помоћ локалних самоуправа Чачка и Kраљева, доста су учинили на обнови Храма Светих Петра и Павла.

,,Лазачка црквена општина обухвата село Лазац и засеок Ракићи села Пекчанице са подручја града Kраљева, као и села Петница, Премеће и Брезовице са подручја града Чачка што је добро за нас-да нам оба града помогну. И помажу нас у обнови ове светиње која враћа духовни живот у ова села. Храм је изграђен 1961. Године на месту Цркве брвнаре, која потиче из Kарађорђеве Србије.

Народ се окупља у све већем броју, нарочито у дане великих празника и недељом и то нам даје наду у опстанак живота у целом крају. Даће Бог да буде још боље“,каже Александар Миликић, парох црквене општине Лазац.

Часлав Ракић, председник Црквеног одбора, истиче да је, осим добровољних прилога мештана Ласца, Пекчанице, Брезовица, Петнице и Премеће у раду и новцу, велику помоћ пружила локална самоуправа у Чачку.

,,За неколико година препокривена је Црква, урађени су олуци, двориште, урађен иконостас, парохијски дом, потпорни зид, нешто раније и спомен чесма палим ратницима у ратовима од 1912 до 1918. године“, каже Ракић.

Брига о селу један од приоритета локалне самоуправе у Чачку

На Светог Стефана Дечанског, у народу познатог као Мратиндан, у храму Светог Петра и Павла служена је литургија а након тога је организовано народно славље.

Поред великог броја мештана из неколико села лазачке црквене оптшине присутвовали су и функционери града Чачка: Милан Бојовић, помоћник градоначелника за месну самоуправу и инфраструктуру, председник Скупштине града, Игор Трифуновић, као и Драган Николић, директор ЈKП Градско зеленило. Обећали су још већу помоћ и улагања у села што су и неки од приоритета локалне самоуправе.

 

,,Дуго се села била запостављена, укључујући, наравно, и ова која припадају лазачкој црквеној општини, која обухвата села са подручја два града, Чачка и Kраљева. Ми то желимо да променимо и успевамо у томе.

Иначе, имамо одличну сарадњу с градом Kраљевом и настојаћемо да тако буде и у будућности, чак и боље. Ова светиња у Ласцу нас обавезује на то. Ми смо не тако давно асфалтирали пут до Брезовица, оживели рад земљорадничке задруге ,,Моравка“, у том селу подстакли и подржали производњу ћумура, сређујемо домове културе, као недавно у селу Премеће. Ових дана урадићемо комплетну реконструкцију пута од Премеће до Петњице.Знамо које су потребе људи у овим селима и чиме се они баве и помоћи ћемо им да побољшају услове за рад и живот“, истакао је Милан Бојовић, помоћник градоначелника Чачка.

Један од најважнијих заједничких циљева локалних самоуправа у Чачку и Kраљеву је да што више младих остане и опстане у селима. То што се данас млади људи прихватају да руководе месним заједницама, за разлику од ранијих времена, велико је охрабрење и показатељ да они и љихове генерације желе да своју будућнос и живот вежу за село.

 

Глас Западне Србије, М.Даниловић

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


hram lasac briga selima bolji zivot Cacak

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.158.833 посета
Тренутно на сајту: 375 посетилац(a)