Откривена јама на Јелици у којој су затрпани зверски убијени, без суђења двојица равногораца 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Откривена јама на Јелици у којој су затрпани зверски убијени, без суђења двојица равногораца
Trenutno na sajtu: 324       |       Podeli:
16.10.2017 | 0 коментар(а)



Чачак – Комисија за проналажење тајних гробница на територији града Чачка је јуче на захтев потомака

изашла на терен и започела ексхумацију Јарослава Милутиновића и Радослава Радоњића – Лукинца припадника Југословенске војске у отаџбини који према сведочењу мештана зверски убијен уочи првих послератних избора које су организовале нове комунистичке власти.

Према речима потомка Милисава Милутиновића (76) сина покојног Јарослава, они су зверски убијени 6. новембра 1945. године на Јелици и затрпани у ископану рупу где су јуче и пронађени посмртни остаци, што би обдукција судских патолога која је данас стигла из Београда требала и да потврди.

Милисав Милутиновић, син убијеног Јерослава, фото: Глас западне Србије

,,Мој отац је био у Краљевој гарди и нормално је да је приступио Југословенској војсци у отаџбини, као такав је у јесен 1944. ухапшен и отеран у затвор. Добио је услов да стреља своје саборце на Борчевом игралишту како би био ослобођен. Међутим уочи тога дана је побегао из чачанског затвора. Јавио се само мојој мајци, а сакрио се у Рогачу код снахе. За њим је одмах је кренула потрага. Ухапсили су мајку и мене, тада сам имао 5,5 година и држали у затвору 14 дана”, прича Милисав.

Потера коју је извршио Војни одред као и мобилисана два села, заједно са секретаром општине, за кога Милисав тврди да им је и издао положаје, кренула је 6. новембра 1945.

,,Опколили су им место у коме су се крили, а мој отац и Радоњић су се предали, док Драгослав Вучићевић звани Црњак то није хтео да учини, већ је активирао бомбу и убио се.

Ову довјицу су везали и тукли, малтретирали, одвели их у штаб где су их пребијали од батина до мрака, а потом су их упрегли у запрежна кола која су вукли сдве до Придворичке јаруге где су их на најсуровији начин поклали”, рекао је Милутиновић.

Причало се да је командир јединице из потере када се вратио у штаб који је био у кући извесног Тошовића рекао укућанима да он није видео, иако је прошао ратишта у Банији, Босни, Србији веће крвнике од ових егзекутора.

,,Захвалан сам Комисији за откривање тајних гробница, после толико година дошло је на ред да се открију посмртни остаци мога покојног оца и његовог саборца. Моја породица је много тога претрпела и сада бар знамо где су ми очеве кости”, казао је Милутиновић и додао да ће земни остаци бити пренети у крипту у цркву Успење пресвете богородице која је урађена наменски за срадалнике на Борчевом игралишту по тајним гробницима по планини Јелици.

Давидовић: убиством људи са националним опредељењем прављен је изборни резултат

Историчар Горан Давидовић, председник Комисије за проналажење тајних гробница у Чачку наводи да је зверска освета заснована на идеологији без суда и пресуде.

,,Руководиоци тадашњег месног одбора у Јездини, локална народна милиција и патроле ОЗНЕ из Чачка су на зверски начин убили невиног Милутиновића и Радоњића. Република Србија је задњих десет година донела законе о рехабилитацији и реституцији. Покојни Радослав Радоњић – Лукинац и Јарослав Милутиновић су пред овом државом чисти и доказано је да нису урадили никакав злочин у Другом светском рату”, рекао је Давидовић сматрајући да су обојица убијени само због идеологије .

Председник комисије за проналажење тајних гробница, Горан Давидовић, фото: Глас западне Србије

,,Бавио сам се истраживањем органа унутрашњих послова и формирањем тадашње власти. Новембра 1945. били су први избори где су комунисти морали да победе и то је тада била наредба. Органи унутрашњих послова су добили наређење да крену у чишћење терена где је по процени било око 1200 отпораша. Акција је предвиђала да нема живих, да нема привођених и да се екзикуције раде на лицу места”, каже Давидовић.

Поред изборног резултата истовремено је народ плашен реакцијом власти да ће свако ко буде против завршити као и те одметнуте групе.

 Милош Гостиљац сестрић покојног Радослава Радоњића каже да човек не наслеђује само боју очију и боју гласа, наслеђују и шта су му стари радили .

,,Све има везе и оставља дубоки траг на оне који долазе после нас. Истина мора да се зна да би могли даље да живимо”, рекоа је Гостиљац.

Равногорски покрет истрајан у откривању жртава комунистичког терора

Према речима Аца Ђенадића, Равногорски покрет је највише заслужан за откопавање гробница страдалих четника на овом подручју.

,,Сви знамо да је Равногорски покрет био иницијатор за формирање Комисијије за ископавање масовних гробница која је формирана марта 2011. године. Од тада врло активно радимо на терену и откопавањима поред Мораве”, рекао је Ђенадић.

Ацо Ђенадић из Равногорског покрета, фото: Глас западне Србије

Он наводи да им се тако и јавио Милиса Милутиновић из Јездине са сазнањима где је сахрањен његов отац и Радослав Радоњић – Лукинац.

,,Припремали смо се дуго за тај чин, наравно морали смо добити и одређена одобрења што смо све и прикупили. Позвали смо полицију и тужилаштво који су изашли на терен и утврдили да се ту налази људски скелет”, истиче Ђенадић.

 

 

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.908.727 посета
Тренутно на сајту: 325 посетилац(a)