Брана Сврачково прва зелена акумулација у Србији; Пузовић: Поставили смо рок од четири године да завршимо објекат 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Брана Сврачково прва зелена акумулација у Србији; Пузовић: Поставили смо рок од четири године да завршимо објекат
Trenutno na sajtu: 470       |       Podeli:
21.09.2022 | 0 коментар(а)



Ариље - Директор ЈВП „Србијаводе”, Горан Пузовић обишао је радове на изградњи бране Сврачково на реци Рзав,
Горан Пузовић, директор ЈВП „Србијаводе”, Фото: ГЗС

којом ће бити створена акумулација пијаће воде за Ариље, Пожегу, Лучане, Чачак и Горњи Милановац.

„Радови напредују добро. Цела динамика коју смо имали пред собом за 2022. годину се поштује. Шахтни прелив ће у новембру месецу добити своје крајње обрисе и димензије и биће завршен. Шахтну кулу смо завршили. Ове године по динамичком плану имамо још радове на завршетку опточног тунела. Дакле, тунел који, када воду спустимо доле провлачи испод тела будуће бране и безбедно је транспортује на низводни део. Ове године завршавамо 57 сидара, којима стабилизујемо терен на коме радимо. Завршавамо инјекциону завесу на левој страни ове косине. Тако да сви радови и све оно што је држава од средстава издвојила за ову годину биће на прави начин утрошено. Објекат иде у правом смеру”, рекао је Пузовић.

Брана на Рзаву у Сврачкову, поред основне намене, акумулације пијаће воде, има и додатне намене које ће олакшати живот становника, у виду производње електричне енергије као и додатно снабдевање водом у сушним периодима.

Брана Сврачково прва зелена акумулација у Србији, Фото: ГЗС

„Радови су почели 2011. године. Сада смо у 2022. и очекујемо да у наредне четири године завршимо тело бране. Дакле, то је неки рок који смо поставили пред собом. Да за четири године завршимо овај објекат и да лагано га предајемо на коришћење. Основна намена је водоснабдевање људи у граду Чачку и четири општине, Ариље, Лучани, Пожега и Горњи Милановац. Сада се појављује и Кнић, који ће у неком делу тражити да се снабдева водом. Омогућићемо, наравно људима и то, ако капацитети дозволе. Са друге стране је заштита од великих вода и поплава које смо имали. Друго, изравњавање биланса, што је јако битно. Видите, када су сушне године, као што је била ова и преходна година, када је било силних ресктрикција у свим овим местима о којима смо причали, да пропустимо неку количину воде, да имамо доле за бунаре који се снабдевају водом са Рзава и подземље које се пуни тим делом. Наравно, трећа ће бити производња електричне енергије, када и колико буде могло у завиности од хидрологије. Четврта је наравно развој туризма и неких туристичких потенцијала целог овог краја, са овим објектом”, казао је Пузовић.

Акумулација у Сврачкову биће прва зелена акумулација у Србији, а да би се до тога дошло идуће године кренуће се са чишћењем вегетације оног подручја које ће бити поплавњено.

Брана Сврачково прва зелена акумулација у Србији, Фото: ГЗС

”Наша идеја је да ово буде прва зелена акумулација у Србији. Шта то значи? Да све оне мере заштите које имамо, везано са аспекта заштите животне средине и целог амбијента, да их испоштујемо до краја и да све зоне санитарне заштите буду на прави начин изведене и заокружене. Да не дозволимо ништа да се гради у реалу који покрива ова акумулације. Да буде једна потпуно рестриктивна зона у којој ћемо спроводити све оне мере како би акумулација трајала, не 50 или 70 година него да дочека неку другу генерацију онаква какву је градимо. Што се тиче 2023. године имамо један тежак задатак, а то је да на десној обали одрадимо припремне радове за изградњу још једног објекта који ће служити за евакуацију великих вода. Нажалост, овај шахтни прелаз нема довољан капацитет и све оне воде које смо имали 2014. године, указују да треба да буде већи капацитет за евакуацију тих вода. Из тог разлога, тренутно пројектујемо овај деснообални преливни систем, који ће омогућити да се та вода безбедно спроведе. Дакле, следеће године радимо на том пројекту, радимо један део цевовода који иде од тела бране доле ка фабрици воде и вероватно ћемо ући у лагано чишћење овог заплава. Дакле, да очистимо од растиња, дрвећа и других примеса, комплетан материјал”, рекао је директор „Србијаводе”, Горан Пузовић.

Пузовић је истакао да су пред Републиком Србијом и ЈВП „Србијаводе” два велика задатка од којих је један брана Сврачково, а други брана Селово у Куршумлији, објекат у који је до сада уложено 60 милиона евра и чије су димензије и потенцијали слични брани у Ариљу.

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ARILJE RZAV BRANA SVRACKOVO AKUMULACIJA PUZOVIC GORAN PUZOVIC SRBIJAVODE VODOSNABDEVANJE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.761.930 посета
Тренутно на сајту: 470 посетилац(a)