Наиме, наша земља очекује сутра од Европске уније "зелено светло" за извоз овог меса на њихово тржиште. И то после 30 година.
Министар пољопривреде сутра има састанак са управом Европске комисије надлежне за политику ЕУ у области пољопривреде и руралног развоја, где се очекује "подизање рампе" за српску свињетину и пилетину.
Крајем 2019. године укинута је обавезна вакцинација против класичне куге свиња, која се радила више од три деценије. То је, уједно, био и први корак ка процедури за омогућавање извоза свиња на тржиште ЕУ.
Осим извоза, Србији ће бити одобрен и транзит свињског меса кроз ЕУ, што ће знатно поједноставити и појефтинити трошкове извоза и транспорта меса за Русију, тачније Царински савез.
Како "Новости" сазнају, извесно је да ће пилеће месо и јаја моћи у ЕУ већ ове године, а свињетина почетком 2022. Ипак, тржиште свињског меса последњих година каска. Нарочито од кад се појавила афричка куга свиња. Тако, иако имамо споразум са Кином за извоз, то је обустављено, па су се вишкови из ЕУ прелили и на нашу земљу. Само за претходних годину дана увезли смо око 16.000 тона свињетине.
Србија је од извозника свињског меса постала његов увозник, истиче Бранислав Гулан, агроаналитичар. Како каже Гулан, у оборима је све мање свиња, док се то не види у месарама јер стиже замрзнуто из увоза, за који је пре две године потрошено 71, а прошле 58 милиона долара. Само у овој години увезено је 150.000 товљеника, а до краја 2021. та цифра ће бити и 400.000. Пре три деценије Србија је била извозник свињског меса са 762 милиона долара годишње.
ГЗС/Новости