Србији би сутра требало да буде одобрен извоз домаћег меса после три деценије 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Србији би сутра требало да буде одобрен извоз домаћег меса после три деценије
Trenutno na sajtu: 392       |       Podeli:
27.09.2021 | 0 коментар(а)



Свињско и пилеће месо из Србије могло би до краја године да стигне и у европске трговине.

Наиме, наша земља очекује сутра од Европске уније "зелено светло" за извоз овог меса на њихово тржиште. И то после 30 година.

Министар пољопривреде сутра има састанак са управом Европске комисије надлежне за политику ЕУ у области пољопривреде и руралног развоја, где се очекује "подизање рампе" за српску свињетину и пилетину.

Крајем 2019. године укинута је обавезна вакцинација против класичне куге свиња, која се радила више од три деценије. То је, уједно, био и први корак ка процедури за омогућавање извоза свиња на тржиште ЕУ.
Осим извоза, Србији ће бити одобрен и транзит свињског меса кроз ЕУ, што ће знатно поједноставити и појефтинити трошкове извоза и транспорта меса за Русију, тачније Царински савез.

Како "Новости" сазнају, извесно је да ће пилеће месо и јаја моћи у ЕУ већ ове године, а свињетина почетком 2022. Ипак, тржиште свињског меса последњих година каска. Нарочито од кад се појавила афричка куга свиња. Тако, иако имамо споразум са Кином за извоз, то је обустављено, па су се вишкови из ЕУ прелили и на нашу земљу. Само за претходних годину дана увезли смо око 16.000 тона свињетине.

Србија је од извозника свињског меса постала његов увозник, истиче Бранислав Гулан, агроаналитичар. Како каже Гулан, у оборима је све мање свиња, док се то не види у месарама јер стиже замрзнуто из увоза, за који је пре две године потрошено 71, а прошле 58 милиона долара. Само у овој години увезено је 150.000 товљеника, а до краја 2021. та цифра ће бити и 400.000. Пре три деценије Србија је била извозник свињског меса са 762 милиона долара годишње.

 

 

 

ГЗС/Новости




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


srbija meso izvoz

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.296.934 посета
Тренутно на сајту: 393 посетилац(a)