Отпор режиму на свим нивоима: нема промена граница, бојкот избора, помирење националне и грађанске опције 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Отпор режиму на свим нивоима: нема промена граница, бојкот избора, помирење националне и грађанске опције
Trenutno na sajtu: 360       |       Podeli:
05.09.2018 | 0 коментар(а)



Чачак - Савез за Србију данас је одржао прву званичну конференцију за новинаре у Чачку. Том приликом присутним новинарима су се обратили чланови
Лидери Савеза за Србију данас у Чачку, фото: ГЗС

председништва Бошко Обрадовић, Драган Ђилас, Вук Јеремић и први председавајући Председништвом Жељко Веселиновић.

„Оно што је различито код нас јесте да ми немамо председника, већ председавајућег председништвом који ће се мењати сваких месец дана по азбучном реду”, казао је Обрадовић.

Према његовим речима након званичног формирања Савеза за Србију 2. септембра почеће се са формирањем покрајинских и локалних савеза.

„Ти наши локални савези могу бити шири него што је републички савез. И у наш републички савез а посебно на покрајинском и локалном нивоу добродошли су сви они који су права опозиција актуелној власти. Ми у нашем оснивачком споразуму имамо једну важну напомену да чланице Савеза за Србију не могу сарађивати са Српском напредном странком ни на једном нивоу власти од републичког, покројаниског до локалног”, истакао је Обрадовић.

Како је речено очекује се да у следећим месецима Савезу за србију приступе многа Удружења грађана широм Србије и Групе грађана, разне струковне организације чији ће представници и председници бити чланови конференције Савеза, још једног тела које постоји уз председништво Савеза.

Жељко Веселиновић је објаснио да је договор да свака организација која жели да приступи Савезу без обзира да ли је локалног или републичког карактера треба да упути писани захтев или молбу.

„Ми већ сада имамо неколико десетина неформалних захтева и молби за пријем у чланство Савеза и већ од сутра ћемо почети да разматрамо захтеве појединих пре свега локалних група грађана које нису ни у каквој сарадњи са СНС , а потом и републичких странака које нису у сарадњи са актуелним режимом”, рекао је први председавајући.

Обрадовић је истакао да је један од важнијих циљева Савеза за Србију да кроз ову нову српску политичку културу покажу да су научили неке лекције и да у Србији на политичку сцену мора да се уведе одређени ред, да се она упристоји, да постане много нормалнија, здравија и да људи између себе нормалније комуницирају и ако се политички разликују.

„Важно је да политичари не буду непријатељи, да смањимо поделе у нашем друштву, да смањимо јазове између левице и деснице, посебно да смањимо супростављања између грађанског и националног. Мислим да Савез за Србију има тај потенцијал да упристоји српску политичку сцену и да направи толерантнију, здравију, хуманију причу за све оне који се баве политиком”, рекао је Обрадовић.

Ђилас: Слободни медији и равноправни услови за све политичке актере, фото: ГЗС

Када је реч о предстојећим парламентарним и локалним изборима по мишљењу Драгана Ђиласа тема број један којом ће се бавити јесу слободни медији и равноправни услови за све политичке актере.

„У земљи Србији на изборе сада власт излази са предношћу од бар 25 одсто гласова, десетак процената су гласови који су добијени куповином и притисцима и на разне друге начине, а петнаестак посто је последица оваквих медија на националном нивоу које ми данас имамо. Када одузмете оно што Вучић добије на изборима од тих 25 одсто добићете праву подршку грађана Србије у политици коју данас власт има.”, казао је Ђилас. Он је додао да у Савезу такође размишљају и о могућем бојкоту избора на свим нивоима.

„Ми о свему томе размишљамо врло свесни одговорности да нас не буде сутра у парламенту и да је то такође велики проблем, видећемо како ће се ствари одвијати и на основу тога ћемо донети одлуку која ће бити донета консензусом као и све наше остале одлуке”, рекао је Ђилас.

Обрадовић је тим поводом рекао да мора да се повуче црта, да се изнесе став и да се отворено каже властима „Људи можете сами да излазите на изобре, јер ионако сами владате и радите све што хоћете. Знају сви да то нема више никаквог смисла, то не важи, није регуларно и да је то узурпација Устава. Или ћемо наћи начин да натерамо власт да омогуће слободне изборе и медије. То је главни посао опозције и Савеза за Србију у наступајућем периоду”, изричит је Обрадовић.

Када је реч о евентуалној подршци међународне заједнице Савезу за Србију Вук Јеремић је казао да они не траже експлицитну подршку за савез али да сада међународна заједница има и другог саговорника.

Јеремић: Вучић није једина адреса за преговоре са међународном заједницом, фото: ГЗС

„Оно што до сада није било јасно Међународној заједници, је шта долази после, сада је јасно. И са тим што долази после треба почети разговоре, јер ће у њима доћи, уверен сам до многих тачака слагања, као што је дошло и до много тачака слагања на први поглед врло разнородних политичких актера. Ово мења политички ситуацију”, уверен је Јеремић.

Такође лидери Савеза за Србију су мишљења да је крајње време да се око најважнијих политичких питања створи консензус.

„Морамо да дођемо у ситуацију да српски народ има неке стратешке документе које треба израдити и да ко год да буде власт тога треба да се придржава, а не свако ко дође да све то мења и креће испочетка. Такав приступ политици ће нам сасвим сигурно омогућити да на те изазове који нас очекују сасвим сигурно реагујемо на најбољи начин”, тврди Ђилас.

Вук Јеремић је истакао да је саставни део стратегије СЗС и њихов главни задатак противљење било којем акту који би за своју последицу имао међународну афирмацију такозваног Косова као државе укључујући и чланство Косова у УН.

„План овог режима је да Косово све заједно са Прешевом треба да пустимо у УН а да за узврат Вучић добије још четири године власти, то је дил, ми ћемо учинити све што је у нашој моћи да се томе супротставимо како на домаћој тако и на међународној сцени. Немојте заборавити да је један од важнијих елемената Вучићеве власти која се обнавља, наставља и снажи међународна подршка. Та међународна подршка мора бити прекинута а то без уједињења опозиције није било замисливо. Данас када постоји нуклеус уједињене опозиције то је могуће замислити јер сада постоји саговорник међународној заједници и на западу и на истоку с којим може да се разговара о питањима која су везана за мир и стабилност на западном Балкану”, казао је Јеремић и додао да Вучић више није једина адреса и то је један од битнијих квалитета овог новог савеза који је формиран.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.482.181 посета
Тренутно на сајту: 360 посетилац(a)