Ево због чега је Арно Гујон једини странац који је добио Рачански печат 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Ево због чега је Арно Гујон једини странац који је добио Рачански печат
Trenutno na sajtu: 354       |       Podeli:
15.10.2019 | 0 коментар(а)



Бајина Башта – Француски хуманитарац Арно Гујон овогодишњи је добитник Рачанксог печата који се додељује у оквиру манифестације
Никола Васиљевић и Стефан Марковић, фото: РИНА

“Дани Раче украј Дрине”. Он је први странац који је одликован овим престижним признањем у знак захвалности за све што је претходних година учинио како би помогао српском народу на Косову и Метохију.

“Доказао је своје вреднсости као човек и филантроп. Поднео је велике жртве како би помогао српском народу. Овај Рачански печат само је мали омаж том храбром човеку”, рекао је у манстиру Рача владика Јован Пурић.

Фондација Рачанска баштина 2015. године установила је доделу признања Рачунска повеља и Рачански печат, који се додељује онима који раде на очувњу српске вере и традиције и промоције српског народа у свету. Управитељ Рачанске баштине, Никола Васиљевић истиче да се Француз заслужено окитио овим одличјем.

“Гујон се као дечак свађао са својим наставником који је подржавао рат на Косову. Још тада се залагао за мир и када су Срби на Косову били беспомоћни, управо он је одлучио да им помогне. Стигао је са пакетима и поклонима како би народу вратио веру и наду у опстанак”, рекао је Васиљевић за РИНУ.

Арно Гујон оснивач је француске НВО “Солидарност за Косово” и аутор књиге “Сви моји путеви воде ка Србији”.

 

“Док су Срби у колонама напуштали Србију, он је узео српско држављанство. Да је помогао неком другом народу, а не Србима, вероватно би имао много веће бенефите, али њега то није занимало. Превезао је шлепере хуманитарне помоћи, реализовао пројкете везане за школство и здравство. Малишани су захваљујући њему први пут видели море, а захваљујући његовој организацији на Косову је постављено на дестине пластеника, оформљене фарме, дотерене пољопривредне машине и обогаћен сточни фонд”, наводи Васиљевић.

У име Арна Гујона Рачански печат у Бајиној Башти примио је његов асистент, Стефан Марковић.

“Због унапред заказаних обавеза, он није могао да присуствује, али, како је рекао, изузетно је понсан и захвалан што је добио ово признање. Оно је доказ да његово доброчинство није остало незапажено у Србији, а многи људи почели су да следе његов пример”, рекао је Марковић и додаје да је Гујона одувек водила само искрена жеља да помогне Србима.

“Ова награда за њега ће бити додатан подстрек да настави подржавати спрски народ”, нагласио је Марковић.

Уз Арна Гујона добитници Рачаснког печата су и Милорад Додик и архимандрит Јован Радосављевић.

 

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.125.996 посета
Тренутно на сајту: 355 посетилац(a)