Дарко у својој кући гаји комбуху: Жути напитак лечи све 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Дарко у својој кући гаји комбуху: Жути напитак лечи све
Trenutno na sajtu: 617       |       Podeli:
27.11.2019 | 0 коментар(а)



Бајина Башта - Бројни су начини на које људи покушавају да сачувају здрaвље и продуже младост,
Гљива комбуха гаји се у пошећереном црном чају, фото: РИНА

а двадесетдеветогодишњи Дарко Радовановић одлучио је да се опроба у нечему несвакидашњем. У својој кући, у тегли, пре пар година почео је да гаји јапанску гљиву комбуху.

„Кажу да се она користила још од 220 година пре Христа у Кини, као и да су напитак направљен од ње пили и ратници Џингис кана јер им је давао снагу и енергију”, започиње Дарко своју причу.

Дарко Радовановић гаји комбуху 

Прочитавши сва њена лековита својства одлучио је да је произведе сам и у томе је успео. Купио је једну гљиву, донео је кући и даље поступао према упуствима која је пронашао на интернету.

„Гаји се у црном чају који се скува и добро пошећери. Потребно је око два литра. Кад се охлади у њега се стави комбуха и она у томе стоји око петнаест дана. Након тога се процеди и добијена течност пије се једном дневно. Мирис подсећа на сирће и слаткастог је укуса”, рекао је овај Бајинобаштанин додајући да је у припреми неопходно обратити пажњу на неке од појава које су могуће, ако нисте све урадили како ваља.

„Не би смели да се појаве трагови буђи на гљиви, али ни да се осети ужегао мирис чаја. Да до овог не би дошло морате користити чист прибор и тегле, и гљива не сме да се дира прљавим рукама”, каже Дарко за РИНУ.

Овај младић, међутим, урадио је све како треба и добио свој лековити напитак. У његову делотворност уверио се прво он сам, а затим породица и пријатељи, стога је ова жућкасто прозирна течност брзо постала омиљени алтернативни лек.

„Отац је имао проблема са каменом у жучи, пио је комбуху и кад је отишао на преглед докторка му је рекла да је камен као руком однешен. У мом крају се прочуло колико је ова гљива делотворна, тако да сам је многима давао на поклон”, каже Дарко.

Ако се овај напитак пије редовно, стручњаци кажу да се могу спречити болести артерија, помоћи у биосинтези колагена, протеина који чини структуру костију, коже, крвних судова. Обнавља цревну флору, убрзава циркулацију, снижава шећер и холестерол у крви.

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.216.894 посета
Тренутно на сајту: 618 посетилац(a)