Данас на снагу у Србији ступају нове мере које је прописао Кризни штаб 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Данас на снагу у Србији ступају нове мере које је прописао Кризни штаб
Trenutno na sajtu: 382       |       Podeli:
20.12.2020 | 0 коментар(а)



Кризни штаб Владе проценио да би повратак великог броја грађана пред празнике могао да буде додатни удар на озбиљно рањени здравствени

систем и посегнуо за мерема које су биле једине разумне у овим тренуцима.

Због великог броја заражених и хоспитализованих Кризни штаб увео је нове мере, које данас ступају на снагу. Ове мере највише ће утицати на гастрабајтере и друге држављане Србије који празнике желе да проведу у родној земљи. Од данас је за све који у Србију долазе из иностранства обавезан негативан ПЦР текст или десетодневни карантин.

Километарске колоне на граничним прелазима, редови, нервоза, гужве на свим значајнијим саобраћајницама, на хиљаде Срба који живе или су на привременом боравку у иностранству, враћају се у своју земљу како би са породицом и пријатељима прославили празнике... Чини се, уобичајена атмосфера за овај период године. Само на први поглед. Ништа у овој години није "уобичајано", а нарочито не празници и долазак рођака гастербајтера. А знате и ко је кривац...

Корона као да не мари за то што нам је упропастила готово читаву годину која је на измаку, па је решила да нам озбиљно "забибери" и почетак наредне, прославу најрадоснијих празника и сусрете са рођацима и пријатељима из иностранства које смо жељно ишчекивали.

Услед веома нестабилне епидемиолошке ситуције у Србији, коју најбоље осликава на десетине преминулих особа и по неколико хиљада новозаражених свакога дана, Кризни штаб Владе проценио да би повратак великог броја грађана пред празнике могао да буде додатни удар на озбиљно рањени здравствени систем и посегнуо за мерема које су биле једине разумне у овим тренуцима.

Сви странци који буду пожелели да уђу у Србију мораће да имају негативан ПЦР тест, док ће држављани Србије, којима Устав гарантује повратак у земљу када год пожеле, морати да буду у кућној изолацији 10 дана, коју могу да прекину уколико ураде ПЦР тест и ако се покаже да је негативан, одлучено је недавно на састанку Кризмног штаба, а потврђено на седници Владе.

Предухитрили мере

Процена стручњака била је да ће, због закомпликованог повратка, као и мере карантина, значајан број људи ипак прескочити боравак у Србији током празничних дана.

Међутим, чињеница да је од тренутка доношења нових мера до њиховог ступања на снагу остављено "простора" од неколико дана, натарела је гастербајтере да овога пута, одмор не одлажу за годнине без короне, већ да на њега похитају пре него што мере буду почеле звачнично да важе.Обавезан ПЦР тест или карантин по уласку на територију Србије почиње да важи од поноћи, а поред здравствених радника, ова чињеница, чини се, прилично је обрадовала још једну струку, царинике, који су претходних дана имали пуне руке посла.

Фотографије са граничних прелаза забележене у претодна три дана подсећале су на нека срећнија времена. Изгледали су као да је турситичка сезона у пуном јеку и као да корона вируса нема ни на видику. На улазак у Србију из Мађарске, Хрватске, БиХ, чекало се и по неколико сати.

Од данас нова правила

Обавезан ПЦР тест или карантин по уласку на територију Србије почиње да важи од поноћи, а поред здравствених радника, ова чињеница, чини се, прилично је обрадовала још једну струку, царинике, који су претходних дана имали пуне руке посла.

Фотографије са граничних прелаза забележене у претодна три дана подсећале су на нека срећнија времена. Изгледали су као да је турситичка сезона у пуном јеку и као да корона вируса нема ни на видику. На улазак у Србију из Мађарске, Хрватске, БиХ, чекало се и по неколико сати.Моћи ће да га напусте уколико се у неком од завода за јавно здравље или овлашћеној лабораторији буду тестирали на корона вирус, а ПЦР тест, који претходно буду платити, покаже негативан резултат.

Мере не односи на путнике не оне путнике који пролазе кроз нашу земљу, за транзит за теретни саобраћај, али иза оне путнике у пограничној зони - за грађане Србије који раде у Мађарској у кругу од 30 километара. Они ако имају доказ о томе да раде у Мађарској или да имају земљу моћи ће без ПЦР теста да улазе или излазе.

Цена ПЦР теста на сопствени захтев у овом трензутку кошта 6.000 динара, док ће од 1. јануара важити нова, недавно успостављена цена, од 9.000 динара.

Подсетимо, нове мере ступиле су на снагу данас и трајаће највероватније до 10. јануара.

ГЗС/ Блиц




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


mere korona granica test izolacija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.866.757 посета
Тренутно на сајту: 383 посетилац(a)