Кивано рађа усред Драгачева: Милан из Зеока има три пластеника овог тропског воћа 



 
Кивано рађа усред Драгачева: Милан из Зеока има три пластеника овог тропског воћа
14.10.2021 10:59 | 0 коментар(а)



Драгачево – Тропске врућине током летњих месеци можда не одговарају грађанима,
Фото: РИНА

али изгледа да итекако погодују воћу карактерстичном за неке вреле делове света. Потврда стиже и из брдовитог Драгачева где се на имању Јевремовића узгаја кивано познат и као афричка диња. Ово чудновато воће до пре пар година било је тотална непознаница али сада за њим влада велико интересовање јер је према речима стручњака права витаминска бомба.

“Почео сам производњу са свега пар семенки које сам засадио у чаши и био сам скептичан да ли ће се уопште примити. Нисам знао ништа о тој биљци, углавном сам информације сакупљао путем интернета. Када су никле, младе биљчице су личиле на расад краставца, обезбедио сам им наслон и мисија је почела. Необичног је изгледа и још необичнијег укуса, када једете делује вам као да је помешана банана, диња, краставац и лимета, али је јако укусно и пре свега здраво. Продаја иде одлично, купци стално траже кивано”, каже за РИНУ Милан Јевремовић из села Зеоке.

Овај Драгачевац желео је да се окуша у нечем новом, јер како каже, доста је било малине и купине па је хтео да докаже како у брдовитом Драгачеву може да успе и егзотично воће, које рађа само на врелом афричком тлу. Убрзо се и показало да афричка диња, звана кивано, итетакако рађа и у сред Србије, па су Јевремовићи производњу овог воћа проширили на три пластеника.

“Кивано врло брзо расте и мора да се орезује, иначе се много шири. По својој специфичности отпоран је на високе температуре и не трпи велику количину воде, тако да немамо проблема са наводњавањем. Гајим их у пластенику јер им на тај начин обезбеђујем још већу топлоту, не захтева велика улагања, не трпи пестициде и чист је органски производ. У пластеницима су приноси велики и како време буде одмицало ићи ћемо на то да проширимо засаде, јер овог воћа нема много у Србији и волео бих да његова прерада и производња заживи”, објашњава Милан.

А како би знали да је кивано зрео и спреман за бербу, Милан је навео да је довољно само да погледамо које је боје, а по њој можемо знати и колико је сладак.

„Кивано треба да буде жуте боје када сазрели и што дуже се остави да зрели он постаје све слађи и слађи. За разлику од другог воћа он не трули. Што више сазрели он је по квалитету бољи, слађи и меснатији. Све што произведем ја продам, потражња је велика нарочито у време ове пандемије јер је препуно витамина па га људи радо једу”, каже Јевремовић који ово воће необичног изгледа продаје по цени од око 1500 динара за килограм.

Иначе, афричка диња важи за витаминску бомбу и за традиционално јело проглашено је у Африци. Препуно је витамина Ц, минерала, калијума, гвожђа, фосфора, магнезијума, цинка, натријума и калцијума, па за опоравак целог организма, лекари препоручују један на дан.

 

 

ГЗС/РИНА

 









Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


tropsko voce dragacevo

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 









 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 110.698.455 посета
Тренутно на сајту: 121 посетилац(a)