Вучић: Нова ковид болница споменик будућности; За два три дана прве дозе вакцина стижу у Србију 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Вучић: Нова ковид болница споменик будућности; За два три дана прве дозе вакцина стижу у Србију
Trenutno na sajtu: 771       |       Podeli:
20.12.2020 | 0 коментар(а)



Крушевац - У Крушевцу је данас, у присуству председника Србије Александра Вучића, отворена нова ковид болница, капацитета 500 места, која ће допринети

јачању здравственог система у борби против корона вируса.

"Болница у Крушевцу је споменик будућности, и говориће о делима која смо предузели за кратко време, у тешко време за наш народ", констатовао је Вучић у изјави новинарима по доласку.

Први пацијенти биће примљени већ сутра, рано ујутру. То је друга болница, поред оне у Батајници, која је изграђена за око четири месеца. Простире се на 12.500 квадратних метара на локацији некадашње касарне "Расина".

У њој је посао добило око 600 лекара, сестара и другог медицинског особља, а биће под ингеренцијом КЦ Ниш.

Вучић је рекао да је поносан на Србију, на људе који су радили на болници у Крушевцу, и као у Батајници, за четири месеца завршили нешто што је велелепно.

"Ти људи су радили даноноћни и покушаћу да се захвалим радницима. Урадили су велики посао и сада имамо болницу са 493 постеље, 150 на интензивној нези. То је 150 монитора и 150 респиратора и то ’хај флоу’ респиратора", објаснио је он.

Вучић је казао да сви траже сада баш те респираторе, јер су они нешто посебно. Указао је да у складиштима има још 56 таквих и 57 покретних респиратора који ће бити дати болницама у Србији. Најавио је и даљу набавку ’хај флу’ респиратора за будућа времена.

"Овде смо направили фантастичну ствар, чиме ћемо покрити не само Крушевац, већ и северни део Рашког округа, значајни део Моравичког, те и јужног дела Шумадијског округа, али и Топличког док не завршимо болницу у Прокупљу. Имаћемо и део болесника са КиМ. Не питамо да ли су Срби или Албанци, али то ће бити пре свега са севера покрајине", рекао је он.

Вучић је казао да је за разлику од раније, када је, како је указао, јавна набавка трајала годину и по како би се променио линолеум у лифту, за само четири месеца подигнута болница.

"Мали број земаља и народа може то тако добро, брзо и квалитетно да уради, нагласио је он додајући да остаје још да се ради на другим објектима како би се направила додатна логистика, али су интензивна и полуинтензивна нега завршени.

Вучић је пренео да је опрема за болницу коштала 9,5 милиона евра.

"У Батајници има већ 530 болесника. Замислите да немамо Батајницу и толико места. Сада имамо и у Крушевцу и много ћемо живота овим спасити. Када смо кренули да градимо неки су говорили зашто бацамо паре када је побеђена корона, али срећом је неко размишљао унапред. У овом магловитом дану сам поносан на нашу земљу и дивне људе који су ово урадили", нагласио је он.

Вучић је на кратко поразговарао и са мајсторима, који су били ангажовани на изградњи болнице, вариоцима из Обреновца, којима је захвалио за, како је рекао, вредне руке и сав уложен труд.

Подсетио је да је радове обишао пре 20-ак дана и да је невероватно шта је све још урађено за само три недеље.

"Ово је од огромног значајан, ово нам сваки дан спасава десетине живота", приметио је Вучић.

Фото: принтскрин

Отварању болнице, поред председника, присуствовали су и министар здравља Златибор Лончар и директор БИА Братислав Гашић.

Вакцинација кључна, због здравља и економије

У наредна два, три дана стиже одређена, мања количина Фајзер вакцина за старачке домове, најавио је Вучић и истакао да је уверен да ће ЕУ свега испоштовати договор и да ће у првом кварталу наредне године стићи 340.000 доза тих вакцина у Србију, као што је договорено.

“Верујем да ће комесар Оливер Вархељи дати све од себе, он свој посао обавља на професионалан и добар начин, а мислим да воли и нашу земљу и да ће помоћи на сваки начин”, рекао је Вучић и додао да Србија има много пријатеља, захваљујући којима ће и решавати своје проблеме.

Вучић је истакао да је вакцинација од кључног значаја за здравље и економију Србије.

“Људи мисле да је то питање личног комфора. Не, то је питање економије, живота, како ћемо да исплатимо плате. Зато су нам вакцине страховито важне”, рекао је он.

Председник је подсетио да се у наредна два, три дана очекује прва количина Фајзерове вакцине у Србији, којом ће прво примити старији од 75 година, у старачким домовима.

“То је мала количина, а онда ћемо да видимо да у првом кварталу следеће године добијемо 340.000 доза, да нам то не смање, као што су нам ову прву траншу смањили на 5.000 са 10.000 доза”, указао је Вучић.

Он је додао да ће се набављати и руска вакцина, која се још увек испитује, као и да се ускоро очекује и кинеска вакцина, која је, каже, по цени и квалитету веома добра.

“Али, о томе одлучују наше здравствене власти. Стиже и ’Модерна’, верујем и Астразенека, ’Џонсон и Џонсон’. Све ћемо да набавимо у складу са могућностима, јер је кључно да људе вакцинишемо”, рекао је Вучић.

На питање руског новинара, Вучић је рекао да је стигла документација за прве две фазе Спутњик В, и да су у АЛИМС-у задовољни “оним што су добили”.

“Верујем да ћемо ускоро имати могућност да наши органи кажу коначан суд о вакцини”, рекао је Вучић.

Упитан за могућност производње руске вакцине у Србији, Вучић је казао да верује да постоји таква перспектива и да је са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим разговарао о томе.

„Ако се покажу сви налази да су добри, а мислим да је тако, онда је тако нешто могуће у Србији“, објаснио је он.

Велики дан, отварамо и другу болницу за четири месеца

Председник Србије је истакао да је данас велики дан за земљу јер се у Крушевцу после само четири месеца изградње отвара и друга велика ковид болница.

 

Вучић се по доласку испред болнице захвалио свим радницима који су се трудили да болница буде изграђена у најкраћем року.

Он се посебно захвалио и медицинском и помоћном особљу које ће радити у новој болници.

"Поносан на наше раднике, лекаре, медицинско особље, на снагу наше државе. Живела Србија", наведено је у објави на Инстаграм профилу Budućnostsrbijeav.

Вучић положио венац на споменик браниоцима отаџбине

Председник Србије положио у Крушевцу венац на Споменик браниоцима отаџбине 1998-1999 године.

Тај споменик је подигнут у знак сећања на погинуле борце херојске 125. моторизоване бригаде, 7. пешадијске бригаде, 53. граничног батаљона и 58. лаке пешадијске бригаде.

Председник је рекао да му је била част што је могао да положи венац 125. моторизованој бригади војске, која је имала 98 погинулих.

Александар Вучић на отварању ковид болнице у Крушевцу, фото: принтскрин

Подсетио је да је посађено 98 јабланова у кругу болнице у знак сећања на погинуле те бригаде на Кошарама.

Навео је и да се неко стидео па је укинуо ту бригаду 2005. године.

"Сваки јаблан носи име једног од погинулих бораца. То је једно дивно сећање, а нама култура сећања одувек недостаје", приметио је Вучић.

Јанковић: Нова болница ће растеретити здравствени систем

Значај отварања нове ковид болнице у Крушевцу је велики јер ће се на тај начин растеретити здравствени систем, изјавио је данас директор Клинике за анестезију и интензивну терапију Клиничког центра у Нишу Радмило Јанковић и додао да је нова болница у Крушевцу веома модерна и да има капацитет 500 кревета.

Гостујујући на Пинку, Јанковић је навео да ће ту радити и екипе клинике коју води и истакао да је десет анестезиолога и доста анестетичара и медицинских сестара интензивне неге већ у Крушевцу и да су спремни да после отварања болнице приме прве пацијенте.

Навео је да су то већ "прекаљени борци" који су лечили најтеже оболеле пацијенте од корона вируса и који умеју да рукују, како је истакао, најмодернијом опремом која ће бити у Крушевцу, а која је слична оној која већ постоји у Клиничком центру Ниш.

"Осим њих, ту ће бити и лекари интернисти, првенствено пулмолози, инфектолози тако да ће Клинички центар у Нишу сигурно наредних неколико недеља, а вероватно и месеци, координисати радом и обучавати око 120 лекара и око 500 медицинских сестара који су примљени за рад у новој болници у Крушевцу", рекао је Јанковић.

Појаснио је да ће у интензивну негу нове болнице у Крушевцу долазити пацијенти који ће претходно проћи тријажу.

"Тамо неће долазити пацијенти од куће, већ из читавог система болница са југа", додао је Јанковић.

Цветановић: Све спремно, капацитет интензивне неге 150 места

Капацитет интензивне неге нове ковид болнице у Крушевцу је 150 места, а полуинтензивне 350 места, изјавио је данас директор те болнице Владан Цветановић, иначе анестезиолог са Клинике за анестезију и интензивну терапију Клиничког центра у Нишу.

Он је рекао да је у њу примљено скоро 650 медицинског и између 150 и 200 немедицинског особља које ће у почетку радити заједно са искусним колегама из Клиничког центра Ниш.

Истакао је да је све спремно и да ће нова болница у Крушевцу пацијенте почети да прима од сутра ујутру у осам сати.

Цветановић је истакао да је та болница грађевински и структурно осмишљења тако да је прилагођена ковид пацијентима и да се тачно зна куда се крећу пацијенти, а куда особље јер је, истакао је, важно да и особље све време буде заштићено.

"То су у потпуности црвене зоне осмишљене тако да је приступ интензивној и полуинтензивној нези из централног објекта где се налазе пријемно тријажно одељење, савремени дијагностички центар и лабораторија, што нама пуно значи", рекао је Цветановић.

Навео је да се у болници у Крушевцу тренутно налази између 70 до 80 лекара и медицинског особља из Клиничког центра Ниш и додао да ће се подршка искусних колега из те здравствене установе проширивати сходно броју пацијената које ће примити болница у Крушевцу.

"Док год је потребно, кадар из Клиничког центра Ниша ће бити овде и водити болницу", рекао је Цветановић.

Поновио је да је капацитет интензивне неге 150 места и додао да се поред сваког кревета налази респиратор са инвазивним, али и неинвазивним модовима за кисеоничну потпору пацијентима, најсавремемнији монитори за инвазивно праћење виталних параметара, као и мношто инфузионих пумпи.

"У потпуности смо спремни да сутра ујутру у осам сати примимо прве пацијенте", додао је Цветановић.

Анестетичарка из Клиничког центра Ниш Катарина Величковић, која има искуства са лечењем ковид пацијената и радом у интензивној нези, рекла је да ће у болници у Крушевцу бити колико год то буде потребно.

"Ми смо за ових девет месеци стварно научили како се и шта ради са ковид пацијентима тако да сматрам да можемо да пренесемо то знање на млађе колеге и да ће бити добро едуковани за рад са пацијентима који су оболели од корона вируса", навела је Величковићева.

ГЗС/ Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vucic bolnica krusevac

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.045.482 посета
Тренутно на сајту: 771 посетилац(a)